ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα φάμε όσοι πιάσουμε τον Μάη στην πόλη

Θα πιάσουμε τον Μάη. Θα πιάσουμε και τραπέζι. Ιδού πού θα φάμε μετά τη βόλτα στους λόφους, τα πάρκα και τα άλλα πράσινα σημεία και τις ανοιχτωσιές της πόλης.

28.04.2023| Updated: 29.04.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πού θα φάμε όσοι πιάσουμε τον Μάη στην πόλη

Πιάνουμε τον Μάη στους λόφους και τα πράσινα σημεία της Aθήνας μαζί με την οικογένεια ή την παρέα. Και τι γίνεται όταν πεινάσουμε; Ευτυχώς όλο και κάτι ωραίο υπάρχει εκεί γύρω. Ταβέρνες με καλό παϊδάκι ή wine bar; Ψαρομεζέδες ή μήπως λαδερά; Μετά τις βόλτες στις αστικές εξοχές κάνουμε στάση εδώ.

Πολυχώρος Λιπασμάτων Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας

Ταβέρνα του Κατσόγιαννου

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου λειτούργησε αρχικά ως γαλακτοπωλείο. Ιδιοκτήτης ήταν ο Γρηγόρης Κατσόγιαννος. Έδινε γάλα, έφτιαχνε βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και μουσταλευριά. Το γαλακτοπωλείο εξελίχθηκε σε μπακαλοταβέρνα και τελικά έγινε κανονική ταβέρνα. Ο χώρος εσωτερικά είναι ρετρό, με μωσαϊκό στο πάτωμα, με παλιές φωτογραφίες στους τοίχους και διαφημιστικές αφίσες από άλλες δεκαετίες. Μας κάνει εντύπωση ένα ξύλινο καλοδιατηρημένο ψυγείο του ‘30 που λειτουργεί κανονικά. Μπορεί να έχει μεγάλη ιστορία και φοβερή ατμόσφαιρα, αλλά αυτό που μας κάνει να πηγαίνουμε ξανά και ξανά στον Κατσόγιαννο είναι το φαγητό. Τα κεφτεδάκια με ούζο είναι όνειρο, τραγανά και νόστιμα, συνοδεύονται δε από ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες που τις κόβει με τα χεράκια της η Ντόρα. Η χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπούκοβο είναι ζουμερή και τέλεια πικάντικη. Η συκωταριά αλλά και το μοσχαρίσιο συκώτι λιώνουν στο στόμα και πάνε πολύ με το κρασί. Μ.Π. 

Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, Τ/ 210-46.13.209

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός

Δεν απέχει πολύ από τον Πολυχώρο Λιπασμάτων. Σε πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο και καμιά εικοσαριά με τα πόδια έχεις φτάσει στην ψαροταβέρνα του Κερατσινίου. Στη σάλα με τις ζωγραφιστές σε μοντέρνο στιλ ψαρόβαρκες και τους ψαράδες στους τοίχους και στα τραπέζια έξω, με τον καπετάνιο, ζωγραφιστός κι αυτός, στα δεξιά της εισόδου να επιθεωρεί τα τεκταινόμενα, πάνε και έρχονται μους ταραμοσαλάτας με τρίμμα αυγοτάραχου, κυδώνια, γυαλιστερές και στρόμπια, χταπόδι βραστό ή ψητό, σουπιές στο τηγάνι που μόλις βγουν, τις λούζουν με λαδολέμονο και φρέσκο κρεμμυδάκι, γαρίδες και καραβίδες –η τηγανητή καραβιδόψιχα είναι πολύ δημοφιλής– και πολλά ακόμη πιάτα με πρωταγωνιστές κάθε λογής θαλασσινά και ψάρια. Και ούζα και τσίπουρα. Έχουν ωραία συλλογή σ΄αυτό το «επιβατηγό». Α.Σ.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, Τ/ 210-43.24.368

Ανθοκομική έκθεση Κηφισιά, Άλσος Κηφισιάς

Βόλτα στην Κηφισιά = Βάρσος

Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα

Σαν παιδική χαρά για γλυκατζήδες, ο υπεραιωνόβιος Βάρσος είναι από μόνος του λόγος για βόλτα στην Κηφισιά. Θα παίξεις αμπεμπαμπλόμ με τον κατάλογο προσπαθώντας να διαλέξεις ανάμεσα στα παρφέ, τις πάστες, τα γαλακτομπούρεκα και τις μαρέγκες και θα χαζέψεις την κίνηση και τον χώρο-μουσείο της παλιάς ζωής. Στα οπωσδήποτε το γιαούρτι με την παχιά πέτσα, η κρέμα που έρχεται απλωμένη στο πιάτο με κανέλα και το ρυζόγαλο. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, 210-80.12.472

Different Beast

Για brunch κλασικό και vegan, και για after office τσιμπολόγημα πηγαίνουμε στο uptown, επιμελώς ατημέλητο και σούπερ γοητευτικό μαγαζί της Κηφισιάς. Δοκιμάστε οπωσδήποτε ελληνικά, βιολογικά αυγά σε διάφορες εκδοχές, όπως Shakshuka, αυγά ποσέ με ολλαντέζ και καπνιστό σολομό Νορβηγίας, αλλά και toastie with a kick με μετσοβόνε και γραβιέρα Νάξου. Αποθέωση τα αφράτα cinnamon buns και το burnt blonde cheesecake, όνειρο το dutch baby το φουσκωτό αμερικάνικο πάνκεϊκ που σερβίρεται με διάφορα λιμπιστικά υλικά, όπως σάλτσα αλμυρής καραμέλας, μπανάνα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κρέμα γάλακτος. Σούπερ το τηγανητό κοτόπουλο με σαλάτα λωτού με αντίδια, ραντίτσιο, φρυγανισμένα φουντούκια. Πιείτε μπίρες ελληνικές κι αμερικάνικες, γιαπωνέζικα ουίσκι, καφέ Taf, και νόστιμους συνδυασμούς όπως εσπρέσο με γάλα αμυγδάλου, κουρκουμά και μπαχαρικά. Ν.Μ.

Κασσαβέτη 19, Κηφισιά, Τ/216-70.04.556

Artisanal House & Gardens

Τη νιώθεις την άνοιξη στο Artisanal. Είτε καθίσεις στην Οrangerie, το γυάλινο περίπτερο του κήπου, είτε στα τραπέζια δίπλα στα δέντρα, που ήδη με τις λιακάδες, γεμίζουν κόσμο. Πρασινάδες, ωραία ζωντάνια και προσεγμένο φαγητό για κάθε ώρα είναι δυνατός συνδυασμός. Μέχρι το απόγευμα μπορείς να συνδυάσεις φρέσκο ψωμί από τον φούρνο τους παρέα με επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά και να δοκιμάσεις κάποια από τις μεσημεριανές προτάσεις του σεφ του εστιατορίου Δημήτρη Δημητριάδη. Όσο για το βραδινό μενού, κρύβει σύγχρονα πιάτα με ελληνικό χρώμα και βαθιά νοστιμιά, ψαγμένα και οικεία μαζί: χορτόπιτα με ζαγορίσιο φύλλο κι άγρια χόρτα φρικάσέ με βινεγκρέτ φέτας, καλαμάρι σχάρας με ρεβυθάδα, κατσίκι γιουβέτσι με σάλτσα με Ιουλιάτικο κρασί κι όχι μόνο. Α.Σ.

Ζηρίνη 2, Κηφισιά, T/210-80.86.111

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρώτα αρχαία, μετά φαγητό: 9 ταβέρνες κοντά σε αρχαιολογικούς χώρουςΠρώτα αρχαία, μετά φαγητό: 9 ταβέρνες κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους

Λόφος Φιλοπάππου

Ραντεβού

Ένα μοντέρνο καφενείο με σταθερή πελατεία και ωραία μεζεδάκια, κλασικό σημείο για παρεΐστικες εξόδους στα Πετράλωνα. Στο μενού θα βρείτε πολλές ανατολίτικες γεύσεις –από φαλάφελ, χούμους και λιβανέζικη τυροσαλάτα μέχρι πικάντικο κοτόπουλο biryani ή ψητό, καυτερό σουτζούκι– αλλά και πιο οικείες γεύσεις όπως το θράψαλο γιουβέτσι, η ψητή πατάτα με γιαούρτι ή τα αυγά με στάκα. Γ.Π. 

Καλλισθένους 85, πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα, Τ/210-34.77.961

Οικονόμου

Οι θρυλικοί λαχανοντολμάδες του «Οικονόμου» στο γιορτινό μας τραπέζι!

Κατηφορίζουμε από τον λόφο του Φιλοπάππου προς ένα από τα πιο παλιά και σταθερά μαγειρεία της πόλης. Οι κατσαρόλες και τα ταψιά του Οικονόμου ταΐζουν την Αθήνα από το 1930 με φαΐ σαν σπιτικό. Το μενού είναι της επανάληψης: λαχανοντολμάδες, aρνάκι στον φούρνο με μελωμένες πατάτες και εξαίσια λαδερά. Γ.Π. 

Τρώων 41, Πετράλωνα, Τ/210-3467555

Gargaretta

Η συνοικία Γαργαρέττα, η οποία πήρε το όνομα της από μια ιταλική οικογένεια που είχε κάποτε κτήματα στην περιοχή, βάφτισε κι αυτόν τον φωτεινό, σύγχρονο χώρο με τη μια γυάλινη πρόσοψη που ανοίγει, δημιουργώντας ένα ωραίο παιχνίδισμα του μέσα με το έξω. Τις καθημερινές ανοίγει στις 5 το απόγευμα, προτείνοντας από βοδινό ταρτάρ με ελληνικό μπλε τυρί και αποξηραμένα σύκα, μέχρι θαλασσινά γιουβαρλάκια, ή κατσικάκι με λαχανικά και τραχανά. Αν όμως κάνετε τη βόλτα σας στην ακτίνα του Σάββατο ή Κυριακή μπορείτε να καθίσετε και για πρωινό/brunch. Ξεκινάει από τις 10 το πρωί και σερβίρεται μέχρι τη 1 (αυτό θα ισχύσει και την Πρωτομαγιά) το μεσημέρι, κι έχει ανάμεσα σε άλλα αυγά καγιανά με χωριάτικο λουκάνικα, τραχανόπιτα με φέτα και σπανάκι μπουγάτσα με κρέμα. Α.Σ.

Ροβέρτου Γκάλλι 1, Ακρόπολη, Τ/210-92.28.713

Εθνικός Κήπος

Nolan

Αφού κάνεις τη βόλτα σου στον Εθνικό κήπο και το Ζάππειο και πάρεις μια γερή δόση από πράσινο, θα κατευθυνθείς ή προς το Παγκράτι ή προς το Σύνταγμα. Στη δεύτερη περίπτωση (και με την προϋπόθεση να έχεις κλείσει τραπέζι), το Nolan θα σε περιμένει με τον γνωστό «μπακαλιάρο για μωρά», το NFC (Nolan Fried Chicken), την ασιατική του κοτόσουπα, ένα μοντάζ σεβίτσε–φρικασέ και άλλα δείγματα της ιδιότυπης fusion κουζίνας του Σωτήρη Κοντιζά, που aν της κάνεις γενετική ανάλυση θα βρεις Ιαπωνία και Κίνα, και Βιετνάμ και Ελλάδα. Και με χάζι στην περατζάδα – έχει πολύ πήγαινε-έλα η γειτονιά. Μετά περνάς κι από το Sweet Nolan παραδίπλα και παίρνεις μερικά γλυκά για το σπίτι, ανάμεσά τους κι ένα choux γεμισμένο με μαρμελάδα από αγριοφράουλες, κρέμα βανίλια με μασκαρπόνε, και ταρτάρ φρέσκιας φράουλας, που έχουν φτιάξει ειδικά για αυτό το τριήμερο. Α.Σ.

Βουλής 31, Σύνταγμα, Τ/ 210- 3243545

Shiraki

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Ο σεφ Shiraki, σ’ αυτό το μικρό γιαπωνέζικο μαγαζί που φέρει το όνομά του, κι έχει λίγα τραπεζάκια μέσα και λίγα ακόμη στο πεζοδρόμιο της οδού Νίκης, κόβει με μαεστρία ωραία σασίμι, που τα στήνει σε μια όμορφη ποικιλία που γεμίζει και το μάτι, ενώ και τα maki και τα nigiri του είναι θαυμάσια, με ωραίο κολλώδες κι όσο πρέπει ξιδάτο ρύζι. Ψηφίζω όμως και τα udon noodles με τις γαρίδες τεμπούρα και το φρέσκο κρεμμυδάκι, που πρέπει να τις φας αμέσως όπως έρχονται τραγανές πριν ποτίσουν από τον αχνιστό ζωμό (πράγμα καθόλου δύσκολο). Α.Σ.

Νίκης 17, Σύνταγμα, T/ 210-33.16.217

Οinoscent

Έχει αυτό το «κάτι» το Oinoscent που μας κάνει πάντα να περνάμε καλά· είναι το σημείο, η διακόσμηση, το φαγητό, το κρασί ή μάλλον όλα αυτά μαζί. Η λίστα κρασιών ανανεώνεται συχνά, ενώ η γυάλινη κάβα στο υπόγειο με περισσότερα από 1000 κρασιά πολλών διαφορετικών στιλ από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα έχει κρασιά για όλα τα γούστα. Η κουζίνα ενδιαφέρουσα, αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχή. Δικαίως, λοιπόν, το wine bar της οδού Βουλής είναι συνέχεια γεμάτο. Πιάστε ένα από τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο, ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί ή πάρτε διαφορετικά ποτήρια, τσιμπολογώντας πολλά και νόστιμα και ανοιξιάτικα: Χτένια crudo με sriracha φράουλας, δροσιστική γρανίτα κουφοξυλιάς και πίκλα κρεμμυδιού. Καλαμάρι με romesco φυστικιού Αιγίνης, αγκινάρα και λάχανο και φρέσκο σπαγγέτι με πεκορίνο-παρμεζάνα, λεμόνι και αρωματικό πέστο βασιλικού. Μ.Π. 

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, T/ 210-32.29.374

Καραβίτης

Δυο βήματα από τον Εθνικό Κήπο και το Καλλιμάρμαρο, είναι η αυλή του Καραβίτη -μια από τις μακροβιότερες ταβέρνες της Αθήνας. Εκεί σερβίρουν παϊδάκια εγγύηση και τρυφερές μπριζόλες μαζί με τηγανητές πατάτες, κομμένες στο χέρι και τραγανά, αρωματικά κεφτεδάκια. Η κουζίνα βγάζει και μερικά μαγειρευτά όπως το διαχρονικό σταμνάκι: κοκκινιστό ψημένο σε πήλινο το οποίο, μαζί με το λιωμένο κεφαλοτύρι που το σκεπάζει, αναποδογυρίζεται πάνω από τηγανητές πατάτες.

Παυσανίου 4, Παγκράτι, Τ/210-72.15.155

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι με τα όλα του: 37 μοναδικές γευστικές στάσειςΚουκάκι με τα όλα του: 37 μοναδικές γευστικές στάσεις

Λόφος Στρέφη

Λόντζα της Γειτονιάς

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Tαχυφαγείο αλλά όχι αυτό που νομίζεις. Περιποιημένο, εξωστρεφές, όλο ζωντάνια. Ο κατάλογος έχει λίγα και απλά φαγητά, με πρώτη ύλη από μικρούς παραγωγούς: χειροποίητες χυλοπίτες από τη Θρακιώτικη Ζύμη, φέτα περιορισμένης παραγωγής από τη Μεσσηνία, βιολογικά αυγά του Αγροκτήματος Κερκίνης, βιολογικά βότανα έρχονται από την Rhoeco κ.α. Δοκιμάζουμε, μεταξύ άλλων, χυλοπίτες με φρέσκο βούτυρο και φέτα, κεφτεδάκια με πατάτες, σάντουιτς με φιλέτου ψαριού ή χειροποίητες πίτες ημέρας. Γ.Π.

Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, Αθήνα, Τ/ 210-361.2334

Τιγρέ

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Φωτογραφία: Στέλιος Παπαρδέλας

Στο Τιγρέ μπορείς να διαβάσεις με την ησυχία σου, να κάνεις δουλειά στο λάπτοπ, να φας απλό πρωινό με τηγανητά ή βραστά αυγά και, αργότερα, να συνεχίσεις με κρασί, κοκτέιλ, ίσως και χορό. Μακριά από τις γνωστές πιάτσες της γειτονιάς, ψηλά στην Μαυρομιχάλη, το φιλόξενο καφέ-μπαρ σερβίρει, μεταξύ άλλων: specialty καφέ της Cafeistas, γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα, χοτ ντογκ με λουκάνικο Κυθήρων, απλές μπρουσκέτες με αλλαντικά και τυριά από τα Καραμανλίδικα του Φάνη, κρασιά αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς και signature κοκτέιλ, όπως το Dark and Stormy με τόνκα ή το daiquiri με pandan (ασιατικό φυτό με γεύση που θυμίζει βανίλια και καρύδα). Γ.Π.

Μαυρομιχάλη 98, Εξάρχεια, Τ/210-36.31.232

Τανίνη Αγάπη μου

Μπεγκλέρι, Γαϊδουριά, Μαυράθηρο, Βολίτσα, Μπεκιάρι, Κακοτρύγης. Δεν θα χρειαστείτε λεξικό αλλά τους σομελιέ της Τανίνης να σας εξηγήσουν τα χαρακτηριστικά κάθε γηγενούς ποικιλίας που φιλοξενεί η μακριά λίστα τους. Εδώ, σε αυτό το χαλαρό μπαρ για κρασί τιμούν τις ντόπιες ποικιλίες και περιλαμβάνουν στο μενού τους ετικέτες από βιοδυναμικά, natural, βιολογικά, terroir driven και ήπιας οινοποίησης κρασιά. Σερβίρουν εκατό επιλογές σε ποτήρι και σε φιάλη. Ν.Δ. 

Ιπποκράτους 91, Αθήνα, Τ/211-11.50.145

Hayat

Το μικρό εστιατόριο της οικογένειας του Σεΐτ Αλντογάν με τα χειροποίητα εδέσματα είναι αποκάλυψη. Το φαγητό που έφερε στη νέα του πατρίδα έχει καταβολές από το Κουρδιστάν, την Πόλη και τη Μέση Ανατολή. Σερβίρει υπέροχα κεμπάπ, από αρνίσιο κιμά, μαζί με αφράτες πιτούλες από προζυμένιο ζυμάρι που ωριμάζει 24 ώρες. Το Άδανα κεμπάπ είναι έξτρα καυτερό, ζουμερό, ψημένο στην εντέλεια. Πάνω στα περισσότερα τραπέζια θα δείτε και το ιτσλί κιοφτέ, κεφτεδάκια με κιμά, πλιγούρι, καρύδι και φιστίκι, αλλά και τα μαντί, χερίσια ζυμαρικά που γίνονται ένα ένα με τα δάχτυλα. Τα σερβίρουν με σκόρδο, σουμάκ και αγελαδινό γιαούρτι, που σβήνει την αψάδα. Τα λαχματζούν, λεπτά και λευκοψημένα, με κιμά και μπαχαρικά ανήκουν στα ευπώλητα. Ν.Δ.
Ιπποκράτους 78, Εξάρχεια, T/ 215.55.58.580

Υμηττός

Αναψυκτήριο Καλοπούλας

Λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο απέχει το Αισθητικό Δάσος Υμηττού και είναι ίσως το πιο ωραίο σημείο στην πόλη για να πιάσουμε τον Μάη! Υπέροχη φύση, δροσιά και καθαρό αεράκι θα σας ανοίξουν σίγουρα την όρεξη. Εκεί, ανάμεσα στα δέντρα, θα βρείτε το πετρόχτιστο, φροντισμένο Αναψυκτήριο της Καλοπούλας. Μπορείτε να ξαποστάσετε με καφέ και να κάνετε πικνίκ στα ξύλινα τραπέζια. Μπορείτε επίσης να κατευθυνθείτε προς την καντίνα, που λειτουργεί με self service, προσφέροντας λίγα και τίμια σπιτικά πιάτα −από κεφτεδάκια και γίγαντες μέχρι πίτες και καγιανά− σε χαμηλές τιμές. Λίγα μέτρα παρακάτω θα βρείτε την αρχαία πηγή με δροσερό τρεχούμενο νερό. Πριν ή μετά την στάση σας στην Καλοπούλα, διαλέξτε ένα από τα μονοπάτια του Υμηττού για μια υπέροχη πεζοπορία μέσα στο δάσος. Μ.Π. 

Καισαριανή, Τ/694-88.31.009

Τσομπανάκος

Σε ένα στενό της Καισαριανής, ο Τσομπανάκος λειτουργεί εκεί από το 1954, με λεμονιές απ’ έξω, καρό τραπεζομάντηλα, κρεμασμένες αντίκες στους τοίχους – σε αυτό το σκηνικό σερβίρουν κλασικό ταβερνίσιο φαγητό με κάποιες μικρασιάτικες πινελιές. Η πολίτικη σαλάτα με τις καυτερές πιπερίτσες, οι λαχανοντολμάδες, τα μανιτάρια με πλιγούρι και τα σαλιγκάρια στιφάδο που φτιάχνονται ακόμη εδώ ακόμη με τις παλιές συνταγές. Στη σχάρα ψήνονται με προσοχή τα λεπτοκομμένα παϊδάκια ενώ τα ντολμαδάκια με το ξινούτσικο αυγολέμονο και το χειροποίητο κεμπάπ είναι επίσης από τις σπεσιάλιτέ τους. Γ.Π.
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή, Τ/ 210-72.48.441

Πάρκο Ελευθερίας

Στον «κρυμμένο» κήπο της Μάστρας

Μετά το παιχνίδι και την ξάπλα στο γρασίδι, αν σας ανοίξει η όρεξη για θαλασσινά, η Μάστρα βρίσκεται δύο βήματα από το Μέγαρο Μουσικής. Αφού περάσετε τη σάλα με τα αναμενόμενα νησιώτικα στοιχεία, θα βρεθείτε σε ένα κηπάκι-έκπληξη, ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Το μαγαζί φημίζεται για την ψαρόσουπα, αλλά σερβίρει και άλλες νοστιμιές της θάλασσας – από τραγανά καλαμαράκια και γαύρο μαρινάτο μέχρι μεγαλύτερα ψάρια. Γ.Π.

Παπαδιαμαντοπούλου 34, Ιλίσια, Τ/ 210-74.82.642

Βλάσσης

Βασίλης Παπαγιαννόπουλος
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Βασίλης Παπαγιαννόπουλος

Στα λευκοστρωμένα τραπέζια του, και μέσα, δίπλα σε αφίσες τέχνης και έξω, δίπλα στις φουντωτές πρασινάδες της οδού Μαιάνδρου, τρως νόστιμο φαγητό και τις καθημερινές και τις σχόλες. Τι σημαίνει αυτό; Μπριάμ, γεμιστά και αρακά, φρυγαδέλι και σοφρίτο, παστιτσάδα, σουτζουκάκια κι άλλα κλασικά του πιάτα, που πάντα χαίρεσαι να τα ξαναβρίσκεις κι ορισμένα πιο καινούργια με λίγο πιο σύγχρονο στιλ, που μπορείς κάλλιστα αν δεν τα έχεις δοκιμάσει να τα ανακαλύψεις. Α.Σ.

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, T/210-72.56.335

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Θαλασσινός

Το περιποιημένο αυτό θαλασσινό μαγαζί, το οποίο μετράει 30 χρόνια και βάλε στις Τζιτζιφιές, είναι πολύ κοντά στον Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – με λίγα λεπτά περπάτημα είσαι εκεί. Και στα τραπέζια μέσα είναι ωραία, και στην  αυλή του, ένα μέρος της οποίας είναι κλεισμένο με τσαγαλί τζαμαρία, που έχει την αύρα της ήσυχης, χαλαρής γειτονιάς. Από την κουζίνα βγαίνουν ταραμοσαλάτα, που για λίγη τσαχπινιά παραπάνω έχει στο πλάι της και λίγο γουασάμπι, γαριδάκι συμιακό, φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια, μια φουσκωτή χορτοτυρόπιτα που είναι ό,τι πρέπει για τη μέση, σουπιές, είτε με το μελάνι τους είτε στιφάδο, θαλασσινές μακαρονάδες και, εννοείται, φρέσκο ψάρι ψητό ή τηγανητό. Α.Σ.

Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, Τ/210-94.04.518

Πεζούλας

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Η βόλτα και το τρέξιμο στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ ανοίγουν την όρεξη. Ακριβώς από πίσω, ευτυχώς, υπάρχει μια από τις πιο φημισμένες ψαρογειτονιές της Αθήνας. Στη ταβέρνα του Πεζούλα, όπου τη δεκαετία του ΄50 σύχναζαν αστέρια του πενταγράμμου όπως ο Παπαϊωάννου και η Νίνου, σερβίρουν βελουτέ ψαρόσουπα, εξαιρετική ταραμοσαλάτα, χταπόδι με μαυρομάτικα φασόλια και, φυσικά, ψάρια ημέρας είτε ψητά είτε τηγανητά. Γ.Π. 

Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές, Τ/210- 94.22.684 

Λόφος Φασκομηλιάς Βουλιαγμένη

Σαρδελάκι με θέα

Το τιμούν τόσο από τη γειτονιά όσο και από την υπόλοιπη Αθήνα, καθώς αδιαμφισβήτητα είναι ένα μαγαζί σε θέση φιλέτο. Συνδυάζει οικονομικά τιμολογημένο φαγητό με θέα θάλασσα, και η μεγάλη σάλα του με τζαμαρία επιτρέπει θέα και στα τραπέζια των πίσω σειρών. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και τα προσφερόμενα απλά. Προτείνουμε τα μικρά ψάρια στο τηγάνι, τα καλαμαράκια, τα ψητά φιλέτα της σαρδέλας και την ποικιλία των ορεκτικών: φάβα, χωριάτικη σαλάτα, κολοκυθάκια τηγανητά, αλλά και την χταποδοσαλάτα. Διαθέτουν μεγάλη λίστα με αποστάγματα και ούζα, που ταιριάζουν γάντι με το φαγητό τους. Για περισσότερη ιδιωτικότητα, κατεβείτε είκοσι σκαλιά προς τη θάλασσα, στο χώρο του παλιού πυροβολίου της Βουλιαγμένης, όπου από την ίδια διεύθυνση αλλά με διαφορετικό μενού, λειτουργεί ένα ολιγοθέσιο, πιο επιτηδευμένο και αμπιγιέ εστιατόριο μόνο το βράδυ. Ν.Δ. 

Λεωφόρος Ποσειδώνος 18, Βούλα, Τ/ 210-96.70.913

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔίπορτο: Το κοινό μυστικό της πόλης εδώ και 112 χρόνιαΔίπορτο: Το κοινό μυστικό της πόλης εδώ και 112 χρόνια

All day

Low budget

Wine Bar

Εστιατόρια

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Εξάρχεια

Καισαριανή

Καλλιθέα

Κηφισιά

Πετράλωνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών