Από τις περιόδους νηστείας ολόκληρου του έτους, η πιο αυστηρή είναι η Μεγάλη Σαρακοστή, η νηστεία δηλαδή που ξεκινά από την Καθαρή Δευτέρα, με τη λήξη του Τριωδίου, και διαρκεί έως την ημέρα του Πάσχα. Είναι η περίοδος που απέχουμε από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η εποχή βοηθάει. Τον Μάρτιο, που πάντα περιλαμβάνει τη Σαρακοστή -το λέει και η παροιμία άλλωστε-, αφθονούν τα ψωμωμένα θαλασσινά και ένα πλήθος από χόρτα και ανοιξιάτικα λαχανικά που μαζί με τα όσπρια που ούτως ή άλλως δεν λείπουν από κανένα σπίτι αποτελούν βασικό υλικό για νόστιμες νηστίσιμες σούπες ειδικά αυτές τις μέρες που έχει ακόμη κρύο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝηστίσιμα φαγητά Αγίου Όρους: 26 συνταγές από τον πατέρα ΕπιφάνιοΝηστίσιμα φαγητά Αγίου Όρους: 26 συνταγές από τον πατέρα Επιφάνιο

Η ποικιλία λαχανικών που μπορούμε να βάλουμε στις σούπες μας είναι ευρύτατη, πράγμα που ισχύει και για τους συνδυασμούς. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όταν χρησιμοποιούμε διαφορετικά λαχανικά είναι ο χρόνος μαγειρέματός τους. Λαχανικά σκληρά και ινώδη είναι καλό να μπαίνουν από την αρχή, ενώ τα πιο τρυφερά προς το τέλος. Το κρεμμύδι είναι απαραίτητο, ενώ το πράσο μπαίνει σε πολλές λαχανόσουπες. Εξαιρετικής νοστιμιάς σούπες θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας ποικιλία από μυρωδάτα χόρτα, όπως σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα, καυκαλήθρες, κάρδαμο, μαρούλι, μυρώνια, ρόκα. Φροντίστε, όμως, να αφαιρέσετε τα πολύ χοντρά και σκληρά κοτσάνια και να κόψετε τα χόρτα σε μικρότερα κομμάτια. Το μαγείρεμα με κρασί και ζωμό αναβαθμίζει το γευστικό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ 19 συνταγές για νηστίσιμες σούπες:

Άρθρα και Συνταγές με Θαλασσινά

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κουνουπίδι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές με Ρεβύθια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Σελινόριζα

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών