ΕΞΟΔΟΣ

Πού θα βγούμε το ΣΚ για φαγητό και λιακάδα στην Αθήνα;

Στα βόρεια, στα νότια και στο κέντρο βρίσκουμε μέρη με λιακάδα, βγαίνουμε με φίλους και με την οικογένεια μας, για μεζέδες, μπίρες και άραγμα στον τέλειο αθηναϊκό ήλιο.

29.09.2022| Updated: 04.10.2022
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Πού θα βγούμε το ΣΚ για φαγητό και λιακάδα στην Αθήνα;

Ο καιρός το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προβλέπεται να φτάνει τους 31°C και η διάθεσή μας για λίγο καλοκαίρι ακόμα στην Αθήνα μεγαλώνει. Γι’ αυτό βρίσκουμε μέρη που τα λιάζει απλόχερα ο ήλιος, παίρνουμε φίλους και παιδιά και τρωγοπίνουμε στη λιακάδα! Τραπεζάκια έξω, λοιπόν, και πάμε ανα περιοχή:

Για φαγητό στα νότια

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ψαροκαστέλα

Σε μια ανηφόρα στην Καστέλα, εντελώς εκτός πιάτσας, σε μια γειτονιά που θυμίζει χωριό κρύβεται ένα μικρό διαμαντάκι για όσους αγαπάνε τα θαλασσινά. Η Ψαροκαστέλλα είναι οικογενειακή υπόθεση: η μητέρα μαγειρεύει, ο γιός σερβίρει και ο πατέρας αναζητά κάθε πρωί την καλή πρώτη ύλη. Στα λίγα τραπεζάκια που έχουν απλώσει στο δρόμο θα δοκιμάσετε σωστά ψημένα φρέσκα ψάρια στη σχάρα, μελωμένο χταπόδι με ημίγλυκο κρασί, ζακετάκια (ξαδέλφια της γλώσσας). Μην παραλείψετε τις γαρίδες-σπεσιαλιτέ της μαγείρισσας που έρχονται μέσα σε μια εθιστική, ξινούτσικη σάλτσα με μπαχαρικά. Γ.Π.

Σκρα 19, Πειραιάς, Τ/ 210-42.22.237

Ρεμούτσικο

H αυλή και τα παϊδάκια είναι τα πιο δυνατά χαρτιά του Ρεμούτσικου. Το ημερολόγιο έγραφε 1982 όταν ο Κώστας Δήμας πήρε την απόφαση να μετατρέψει το πατρικό του σπίτι, πολύ κοντά στο ναό του Αγίου Δημητρίου, σε ταβέρνα. Με τους δυο του γιους να συνεχίζουν την παράδοση, τα ζουμερά παϊδάκια, αρνίσια και προβατίνας, με ψαχνό ζουμερό και λιπάκι που λιώνει στο στόμα είναι από τα πιο ωραία που τρώμε στην Αθήνα. Η σχάρα κι οι σούβλες έχουν κι άλλα νόστιμα: μπιφτέκια, λουκάνικα, ροδοψημένες πανσέτες, σπαλομπριζόλες, ένα πολύ καλό κοντοσούβλι. Τα ορεκτικά συνοδεύουν τα καλοψημένα κρέατα σωστά και αναδεικνύουν τη γεύση τους, προτιμάμε την ψητή μελιτζάνα και τα σπιτικά τυροπιτάκια. Μ.Π.

Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, T/ 210-97.04.515

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣproveleggios, εστιατόριο, κεραμεικόςΚεραμεικός: 12 στάσεις στη γειτονιά των μεζέδων και των Michelin

Θέα Θάλασσα

Από τη βεράντα του βλέπει τον Σαρωνικό, τη Σαλαμίνα, την Ψυττάλια και την Αίγινα να αχνοφαίνεται απέναντι. Θέα Θάλασσα όνομα και πράγμα η φροντισμένη ψαροταβέρνα των νοτίων. Τι τρώμε εδώ; Μεταξύ άλλων: γαριδάκι από το Πευκί Ευβοίας σεβίτσε, στρείδια ψητά με σκορδοβούτυρο, al dente γαριδομακαρονάδα και προσεκτικά ψημένα ψάρια. Στα συν και οι παραλιακές βόλτες πριν ή μετά το φαγητό. Γ.Π.

Ακτή Θεμιστοκλέους 344, Πειραιάς, Τ/ 210-41.32.070

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Όρμος Αφροδίτης

Στο ουζερί του Κώστα Αντωνοδημητράκη έχει ήλιο όλη την ημέρα, το άνοιξε στην Πειραϊκή το 1981 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης και συνεχίζει δυναμικά. Σερβίρει κάθε μέρα στους πελάτες του λιχουδιές από την πατρίδα του, την Κρήτη, φρέσκα θαλασσινά και ψαράκι. Πλούσια χωριάτικη σαλάτα για αρχή, με χοντροκομμένες ζουμερές ντομάτες, τραγανά αγγούρια, μπόλικο κρεμμύδι, μυζήθρα από την Κρήτη, μικρές ελιές από το χωράφι τους και ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο στο χωριό τους, τα Καλύβια Μονοφατσίου στο νότιο Ηράκλειο. Ακολουθούν τα τηγανητά: Πατάτες κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες σε φρέσκο ελαιόλαδο. Καλαμαράκια τραγανά και μαλακά και δίπλα γαρίδες, γλυκές και ζουμερές, το σήμα κατατεθέν του ουζερί. Όταν έχει, βγάζει και απάκι από το νησί. Ψαράκια ψήνει όταν ο Μιχάλης ο ψαράς, που έρχεται κάθε πρωί από τον αποκάτω όρμο, έχει πιάσει κανένα μπαρμπούνι ή άλλο μικρό. Και φυσικά μπουμπουριστούς με μπόλικη ρίγανη, αλάτι, και ξύδι και τσικουδιά από δική τους καζανιά. Μ.Π.

Ακτή Θεμιστοκλέους 288, Πειραιάς, Τ/ 695-51.37.739

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΆλιμος: Μια νόστιμη βόλτα στα νότιαΆλιμος: Μια νόστιμη βόλτα στα νότια

Για φαγητό στο Κέντρο

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Δεξαμενή

Τοπόσημο του Κολωνακίου η Δεξαμενή, το ιστορικό καφενείο που λειτουργεί από το 1905 και έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του ακόμα και τον Παπαδιαμάντη. Μια κατηφορική περατζάδα η οποία μαζεύει ήλιο και παρέες που πίνουν μπίρες και τσιμπολογάνε σε χαλαρή, εύθυμη ατμόσφαιρα. Ο κατάλογος έχει απλά, συμπαθητικά μεζεδάκια όπως πατάτες με αυγά, ντάκο, χοιρινό με δαμάσκηνα, ψητό χαλούμι στη σχάρα και οσπριοσαλάτες. Το χιτ: τα μικρά, ζουμερά μπιφτεκάκια. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/ 210-72.24.609

Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη
αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Άστερ

Παρεϊστικο μαγαζί στην δημοφιλή οδό Τρωών, το Άστερ προσφέρεται για κρητικά μεζεδάκια και άραγμα στον ήλιο. Στην κουζίνα μαγειρεύονται σπεσιαλιτέ του νησιού αλλά και πιο δημιουργικά πιάτα ημέρας με διεθνείς αναφορές που προορίζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, για τη μέση του τραπεζιού. Δοκιμάστε τον καλοφτιαγμένο ντάκο με κρίθινο παξιμάδι και πηχτόγαλο, το ξυδάτο κρητικό λουκάνικο ή το δικό τους, χειροποίητο χοιρινό λουκάνικο με βότανα, πιπεριά Φλωρίνης και ξύσμα λεμονιού, τα αστεροπιτάκια (καλιτσουνάκια), τις χοντροκομμένες ριγανάτες πατάτες και ό,τι άλλο έχουν κάνει κέφι εκείνη τη μέρα οι μάγειρες. Γ.Π.

Τρώων 48, Πετράλωνα, Τ/ 210-34.16.668

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαμίνια: Έξι νόστιμες στάσεις στην παλιά, αυθεντική γειτονιάΚαμίνια: Έξι νόστιμες στάσεις στην παλιά, αυθεντική γειτονιά

Οικονόμου

Οι κατσαρόλες και τα ταψιά του Οικονόμου ταϊζουν την Αθήνα από το 1930 με φαΐ σαν σπιτικό. Σταθερό, τίμιο με πρώτες ύλες λαμπρές, διαλεγμένες από τον στυλοβάτη του μαγαζιού, Κώστα Διαμαντή. Εδώ και χρόνια σερβίρει τα ίδια πράγματα. Ποτέ δεν θα βαρεθούμε όμως εκείνους τους λαχανοντολμάδες, το αρνάκι στον φούρνο με τις μελωμένες πατάτες, και βέβαια τα λαδερά- από τα πιο νόστιμα της πόλης. Στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου μυρίζει ακόμα καλοκαίρι. Γ.Π.

Τρώων 41, Πετράλωνα, Τ/ 210-3467555

Agape Athens

Το wine bar Agape άνοιξε την πρώτη του φιάλη στα τέλη του περασμένου Ιουλίου σε ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό στην Ηρακλειδών και έφερε νέα πνοή στον γνωστό πεζόδρομο. Λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ και σερβίρει από brunch, και μεσημεριανά τσιμπολογήματα μέχρι ελαφρύ δείπνο. Το φαγητό έχει την υπογραφή του σεφ Βασίλη Γεωγλερή, ο οποίος προτείνει από σαλάτες και σεβίτσε μέχρι flatbreads και ζυμαρικά. Σερβίρουν κρασί από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα. Το εντυπωσιακό κελάρι του φιλοξενεί πάνω από 110 ετικέτες κρασιών. Τα signature cocktails εμπνέονται το όνομά τους από το αρτικόλεξο της Αγάπης − για παράδειγμα στο γράμμα Α θα βρεις το «Αίσθημα», μια τεκίλα με πιπεριά Φλωρίνης και μαύρο πιπέρι, στο Γ, αντιστοιχεί το κοκτέιλ «Γοητεία», με μαστίχα, λικέρ πορτοκάλι και φράουλες. Μ.Π.

Ηρακλειδών 21-23, Θησείο, T/ 211–75.05.418

Gastone

Αν κυκλοφορήσετε στο κέντρο για ψώνια ή δουλειές κάντε μια στάση να ξαποστάσετε στο Gastone. Θα καθίσετε στα τραπέζια του πεζοδρομίου για να λιαστείτε και να χαζέψετε την κίνηση, θα πιείτε ωραία κρασιά και κοκτέιλ και θα δοκιμάσετε την κουζίνα του Κλεομένη Ζουρνατζή που μπορεί στο ίδιο μενού να συνδυάζει γουρουνοπούλα με rice bowls. Έχουμε μια αδυναμία στην πρώτη που έρχεται στο τραπέζι λεπτοκομμένη με εντυπωσιακά καραμελωμένη τραγανή πέτσα. Τα χοιρινά μπριζολάκια, τα εξαιρετικά αλλαντικά, όπως η μορταδέλα από μαύρο χοίρο και το προσούτο από καλαρρύτικο αρνί είναι μερικά ακόμα από τα δυνατά χαρτιά του μαγαζιού που τιμά τα ντόπια υλικά. Γ.Π.

Πραξιτέλους 43, πλατεία Ιερού Λόχου, Τ/ 210-32.11.455

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την ΟλυμπίουΚουκάκι: 10 στέκια για φαγητό και ποτό γύρω απ’ την Ολυμπίου
αυλες, έξοδος, αθήνα. τραπεζάκια έξω, ραφικι, βοτανικός
Φωτογραφία: Σοφία Παπαστράτη

Ραφίκι

Στην καινούργια γαστρονομική γειτονιά που έχει αρχίσει να δημιουργείται στον Βοτανικό βρίσκεται το φρέσκο, νόστιμο και value for money μεζεδοπωλείο «Ραφίκι». Το μενού έχει από γευστικότατο mac and cheese με καπνιστό σύγκλινο που δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση στα ζυμαρικά μέχρι νιόκι με καπνιστή πανσέτα, χοιρινά μπριζολάκια σε γλάσο Hoisin και πουρέ σελινόριζας. Μην παραλείψετε το ταρτάρ καπνιστού μπακαλιάρου με πουρέ παντζάρι και λάδι μυρωδικών. Μ.Π.

Πέλλης 22, Βοτανικός, Τ/ 210-34.64.717

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Τέρας

Στην αυλή με τις συκές και τις ελιές στο Τέρας είναι ωραία όλες τις ώρες της ημέρας ειδικά αυτές τις μέρες που αποζητάμε λιακάδα και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ένα νεοκλασικό του ‘30 μετατράπηκε σε all day μαγαζί με χαρακτήρα. Παλιά μωσαϊκά, ρομαντικά γύψινα και custom made έπιπλα. Σερβίρουν από καφέ και brunch μέχρι ανάλαφρα πιάτα με λατινοαμερικάνικες επιρροές, για μεσημεριανό και βραδινό. Τελευταία δοκιμάσαμε το bagel με μαριναρισμένη πέστροφα, τυρί κρέμα, αγγούρι και φύλλα κάπαρης και το burger με μετσοβόνε κρεμμύδι και καπνιστό μπέικον και μας άρεσαν πολύ. Το vegan steak από κουνουπίδι, με πουρέ ταχίνι, σταφίδες, καρύδι και κάπαρη είναι ένα πρωτότυπο και νόστιμο πιάτο ιδανικό για vegans. Τα κοκτέιλ του καταλόγου έχει επιμεληθεί ο Φίλιππος Τάσουλας, το mexicali με τεκίλα, μεσκάλ, βασιλικό, αγγούρι και πιπεριές jalapeno είναι εθιστικό. Μ.Π.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653

Για φαγητό στα βόρεια

Barolo

Tο all-day ιταλικό εστιατόριο του Ψυχικού, με την καταπράσινη αυλή και το ωραίο service ξεκινάει από νωρίς το πρωί με καφέ και brunch. Η κουζίνα, σε επιμέλεια του Μιχάλη Νουρλόγλου, έχει πολλές επιλογές. Μπορεί κανείς να ξεκινήσει με την πλούσια, πράσινη σαλάτα με αρωματικά φύλλα, μαριναρισμένο αχλάδι, κουκουνάρι και ζεστό κατσικίσιο τυρί, αλλά και ένα pizzeti από τον ξυλόφουρνο με σαλάμι picante, προβολόνε, και μαρμελάδα chilli. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει Cacio e pepe που το προτείνουν με τρούφα, αυθεντική καρμπονάρα ή κάποιο από τα κυρίως πιάτα, όπως το αρωματικό ψητό φιλέτο σφυρίδας με χόρτα και σάλτσα άγριου μάραθου. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και delicatessen με τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά, σάλτσες, κρασιά και πολλά ακόμη -όχι μόνο ιταλικά-, στην περίπτωση που θέλει κανείς να επιστρέψει στο σπίτι με διάφορα καλούδια. Μ.Π.

Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό, T/ 210-67.17.600

Mammoth Slow Food

Στην πλατεία Ελευθερίας, στα Βριλήσια, υπάρχει ένα εστιατόριο ιδανικό για οικογένειες, όχι μόνο γιατί έχει νόστιμο φαγητό αλλά και γιατί έχει την άπλα που θες όταν έχεις παιδιά. Το Μαμούθ έχει γίνει γνωστό στην περιοχή από στόμα σε στόμα και αν δεν το έχεις ακουστά δύσκολα θα το δεις καθώς είναι στο πίσω μέρος της πλατείας. Το εστιατόριο ανήκει στον Γιάννη Τσεμτσελή, που αφού δούλεψε στον διαφημιστικό χώρο για αρκετά χρόνια στην Αμερική, ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. Από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα νόστιμα και με μεράκι φτιαγμένα, όπως φιλέτο κοτόπουλο με κάρυ, σουτζουκάκια ψητά σε σάλτσα ντομάτας, μοσχαρίσια στη σχάρα αλλά και πολλά vegan, όπως τα μπιφτέκια φακής με κινόα και soy sauce. Το δικό μας αγαπημένο είναι το ταϊλανδέζικο pad thai – χωρίς αυγό – με noodles ρυζιού στο γουόκ, λαχανικά, κόλιανδρο και τριμμένο φιστίκι. Κάνει και delivery στις γύρω περιοχές. Ν.Λ.

Θέτιδος 1, Βριλήσσια, T/ 210-61.31.180

Coupepe

Λειτουργεί από τις 8 το πρωί με καφέ έως τις 12 τα μεσάνυχτα και είναι ένα από τα hot spots των βόρειων για πίτσα. Το παιχνιδιάρικο αδελφάκι του Dadas σερβίρει πίτσα χειροποίητη σε τρεις εκδοχές: κόκκινη, που είναι η κλασική με σάλτσα ντομάτας, λευκή, με κρέμα γάλακτος και ολικής άλεσης με διαφορετική ζύμη. Πρωτότυποι συνδυασμοί, όπως αυτή με το ροκφόρ και τα βατόμουρα (Coupepe) ή η άλλη με κοτόπουλο, σάλτσα BBQ, κάρυ και Philadelphia (Curry), το κάνουν να ξεχωρίζει. Στα συν του και οι γλυκές πίτσες -έχει 3 παρακαλώ- με κορυφαία τη σοκολάτα γάλακτος, που έχει ακόμα μασκαρπόνε, ινδοκάρυδο και μπισκότο. Ωραίες σαλάτες, σάντουιτς και κρέπες συμπληρώνουν το γευστικό παραλήρημα. Με ένα Coupepito ή Aperol στο χέρι περνάς φίνα έξω και χορταίνεις ήλιο και χάζι, μιας κι είναι πέρασμα για όλη την Πεντέλη. Κάνει και delivery. Ν.Λ.

Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, Νέα Πεντέλη, Τ/ 210-81.00.040

All day

Low budget

Για κρέας

Για ψάρι

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Βριλήσσια

Θησείο

Κεραμεικός

Νέα Σμύρνη

Νέο Ψυχικό

Νέος Κόσμος

Πειραιάς

Πετράλωνα

Σύνταγμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών