ΑΓΟΡΑ

Πέρα απ’ το τσουρέκι: 10 εντυπωσιακά γλυκά για το Πάσχα και πού θα τα βρεις

Κολόμπα, babka, ανοιξιάτικες τάρτες ή μήπως πανετόνε με γεύση τσουρέκι; Τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι της Αθήνας κλείνουν γλυκά το πασχαλινό τραπέζι.

11.04.2023| Updated: 12.04.2023
Φωτογραφία + Food styling: Άσπα Κουλύρα
Πέρα απ’ το τσουρέκι: 10 εντυπωσιακά γλυκά για το Πάσχα και πού θα τα βρεις

Το τσουρέκι είναι χωρίς δεύτερη σκέψη το πιο δημοφιλές γλυκό του Πάσχα. Αυτές τις μέρες κάνουμε ουρές σε αγαπημένους φούρνους και ζαχαροπλαστεία γι΄ αυτές τις μυρωδάτες, μαστιχωτές πλεξούδες. Αλλά δεν είναι μόνο εκείνες. Όσοι ψάχνουν φέτος κάτι πιο πρωτότυπο για να δωρίσουν ή να εμφανίσουν στο τέλος του γιορτινού τραπεζιού δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Οι ζαχαροπλάστες της πόλης έχουν φροντίσει για όλα ετοιμάζοντας από κρητικά μέχρι ιταλικά παραδοσιακά γλυκά της Λαμπρής, ανοιξιάτικες τάρτες με δροσερά φρούτα και πανετόνε με γεύση…τσουρέκι! Γλυκά με φράουλες (ατόφιες ή αρωματισμένες με βότανα της εποχής), αφράτα ψωμιά, δροσερές κρέμες και ξινά σορμπέ, τσιζκέικ και τυρογλυκά είναι μερικά μόνο από τα αγαπημένα μας.

Κολόμπα: Το γλυκό ψωμί-περιστέρι

Το ιταλικό πασχαλινό ψωμί που μιμείται το σχήμα του περιστεριού παίρνει το όνομά του από αυτό το παγκόσμιο σύμβολο αγάπης και ειρήνης. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μύθοι για την προέλευση του γλυκού. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι φέτος βρίσκουμε μια από τις πιο πετυχημένες εκδοχές του στον φούρνο του Τάκη, κάτω απ΄την Ακρόπολη. Όποιος είχε δοκιμάσει το υπέροχο ιταλικό πανετόνε που είχαν φέρει τα Χριστούγεννα ίσως να θυμάται το όνομα Ιnfermentum. Από τo ίδιο artisanal εργαστήριο προμηθεύονται και την κολόμπα. Είναι αφράτη, όχι υπερβολικά γλυκιά αλλά φουλ κυψελωτή. Το ζυμάρι αργής ωρίμασης έχει ως βασικά υλικά αλέυρι, βούτυρο, αυγά και πολτό από ζαχαρωμένα μανταρίνια, μαζί με μέλι ακακίας και βανίλια Μαδαγασκάρης, ενώ εξωτερικά καλύπτεται από τραγανό γλάσο και αμύγδαλα. Εκτός από την παραδοσιακή εκδοχή φέρνουν και: κολόμπα με τρία διαφορετικά είδη σοκολάτας, κολόμπα με ζαχαρωμένα βερύκοκα αλλά και μια απλοποιημένη εκδοχή για όσους δεν προτιμούν τα ζαχαρωμένα φρούτα.

Φούρνος Τάκη, Μισαραλιώτου 14, Ακρόπολη, Τ/210-92.30.052. Κολόμπα βρίσκουμε επίσης: στο Le Greche (Μητροπόλεως 16, Αθήνα, Τ/216-70.06.458, Λυκούργου 2, Ψυχικό, Τ/ 213-04.16.299 & Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-01.01.617), στο Ρίζος Ελαία (Ματρόζου 12, Κουκάκι, Τ/210-92.49.527), στο Sweet Alchemy (Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205), στο Pavlov’s lab (Πατρ. Γρηγορίου Ε΄15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691) κ.α.

Το υβριδικό πανετόνε-τσουρέκι

Στο Madame Fraise το πανετόνε συναντάει το τσουρέκι και τα δυο τους τα πάνε εντυπωσιακά καλά. Το «κρυμμένο» ζαχαροπλαστείο του Μετς που λειτουργεί κυρίως με κατ’ οίκον διανομές ξεφουρνίζει πανετόνε όλο τον χρόνο. Ειδικά για το Πάσχα ετοίμασαν εκεί ένα υβριδικό γλυκό ψωμί που συνδυάζει την εθιστική υφή του ιταλικού πανετόνε με διακριτικά αρώματα τσουρεκιού. Το μαχλέπι και η μαστίχα συνυπάρχουν με βανίλια Μαδαγασκάρης και πορτοκάλι κονφί.

Madame Fraise, Υμηττού 225, Μετς, Τ/211-4186086, και διανομή μέσω Wolt

Καλιτσούνια: Τα διάσημα κρητικά τυρογλυκά

Καλιτσούνια (ή αλλιώς λυχναράκια) φτιάχνει στο Α λα Γκρεκ ο Κωστής Κωστάκης, ο Κρητικός σεφ που ξέρει καλά το ζυμάρι. Μοιάζουν με μαλακά μίνι ταρτάκια, είναι γεμιστά με κρητική μυζήθρα από το οροπέδιο Λασιθίου, αρωματισμένη με λίγη κανέλα, ενώ η ζύμη τους περιλαμβάνει ελαιόλαδο, αυγά και μια ιδέα από ξύσμα λεμονιού. Τα χαρακτηριστικά «τσιμπήματα» που στολίζουν την περίμετρό τους θέλουν υπομονή καθώς γίνονται ένα ένα, στο χέρι. Παραδοσιακά ο αριθμός τους είναι 33, όσα τα χρόνια του Χριστού.

Α λα Γκρεκ, Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071

Η (πραγματικά) λεμονάτη τάρτα

Το Πάσχα ταιριάζει με ξινά, δροσερά γλυκά. Από το Τρομερό Παιδί προμηθευόμαστε την αφοπλιστικά λεμονάτη lemon pie που συνδυάζει γενναίες ποσότητες λεμονιού και μοσχολέμονου. Η λεπτή και τραγανή ζύμη τάρτας γεμίζεται με λεμονόκρεμα και κρέμα lime ενώ το σύνολο στολίζεται με μπόλικο ξύσμα μοσχολέμονου που μοσχοβολάει και ηλεκτρίζει ευχάριστα.

Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελόπιτα χωρίς φύλλο με σάλτσα Maυροδάφνης15 θαυμάσια γλυκά με φρέσκα ανοιξιάτικα τυριά

Babka: Το εβραϊκό γεμιστό τσουρέκι

Ένα πλεγμένο, γυαλιστερό στεφάνι από αφράτο ζυμάρι και στρώσεις σοκολάτας-φουντουκιού. Αυτή είναι η babka, το εβραϊκό γεμιστό τσουρέκι που ξεφουρνίζει το φετινό Πάσχα η Kora. Το εντυπωσιακό, γλυκό ψωμί είναι διαθέσιμο τόσο στο φυσικό κατάστημα στην Αναγνωστοπούλου όσο και διαδικτυακά. Πρώτης τάξεως δώρο είναι και το πασχαλινό καλάθι της Kora γεμάτο μικρές απολαύσεις από τον φούρνο αλλά και προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς (εκείνο είναι διαθέσιμο αποκλειστικά με online παραγγελία). Μέσα στο ψάθινο καλάθι βρίσκουμε τσουρέκι πλούσιο σε μαχλέπι και άρωμα πορτοκαλιού, σπιτική μαρμελάδα από φρούτα του δάσους, πράσινες ελιές σε άλμη με λεμόνι, βούτυρο με lime και κόλιανδρο (μέσα σε ένα κεραμικό σκεύος The Mindful Potter), δύο χειροποίητα κεριά από 100% μελισσοκέρι Melicera, ένα καρβέλι προζυμένιο ψωμί, ένα μπουκάλι με σπιτική λεμονάδα και τα πιο χαριτωμένα σοκολατένια αυγά από λευκή σοκολάτα και καραμελωμένα κομμάτια κρουασάν.

Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, T/ 210-36.27.855, shop.korabakery.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΒαφτιστήρια, συγνώμη. Αυτά τα σοκολατένια αυγά θα τα κρατήσουμε για εμάςΒαφτιστήρια, συγνώμη. Αυτά τα σοκολατένια αυγά θα τα κρατήσουμε για εμάς

Τa σεμιφρέντο δροσίζουν γλυκά

Τα «σχεδόν παγωμένα» ή αλλιώς σεμιφρέντο του Le Greche δροσίζουν και γλυκαίνουν μαζί. Αυτές τις μέρες αναζητάμε την «τάρτα πάβλοβα» που λάνσαραν πρόσφατα στην αθηναϊκή gelateria-pasticceria. Τα δομικά της υλικά: μπισκότο λεμονιού, σεμιφρέντο με βανίλια Μαδαγασκάρης, φρέσκες φράουλες και μικρές μαρέγκες για στολίδι και έξτρα τραγανή υφή.

Le Greche, Μητροπόλεως 16, Αθήνα, Τ/216-70.06.458, Λυκούργου 2, Ψυχικό, Τ/ 213-04.16.299 & Λ. Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή, Τ/ 210-01.01.617

Η vintage τούρτα φράουλα

Vintage και πλουμιστή εμφανισιακά αλλά σύγχρονη και ελαφριά σε γεύση, η τούρτα Fraise της ζαχαροπλάστριας Κατερίνας Λιβά έχει για πρωταγωνίστριες φρέσκες, ελληνικές φράουλες αρωματισμένες με αστεροειδή γλυκάνισο. Τις συνοδεύει μια απαλή μους με βανίλια Μαδαγασκάρης, μια χειροποίητη και ελαφριά μαρμελάδα φράουλα και σαντιγί λευκής σοκολάτας με γλυκάνισο. Στη βάση της τούρτας βρίσκουμε μια στρώση από αμυγδαλωτό κανέλας.

Poulette, Ελληνοσερβικής Φιλίας 61, Αγ. Παρασκευή, Τ/211-11.14.172

Το «καμένο» βάσκικο τσίζκεικ

Το ασχημόμορφο τσίζκεικ των Βάσκων με τη ρουστίκ εμφάνιση και την «καμένη» επιφάνεια είναι πια μυθικό. Βελούδινο, με νύξεις καραμέλας λόγω της καμένης επιφάνειας, αρώματα τυριού και κρέμας και πλούσια αίσθηση που δεν διακόπτεται καθώς δεν έχει βάση από μπισκότο ή ζύμη. Στην Αθήνα βρίσκουμε δεκάδες ερμηνείες του αλλά μία από τις πιο επιτυχημένες είναι εκείνη που φιγουράρει στις προθήκες του Ρεσιτάλ, δια χειρός Δημήτρη Μακρυνιώτη. Κρεμώδες, τρυφερό και τυρένιο –ακριβώς όπως το θέλουμε.

Ρεσιτάλ, Μετς, Αναπαύσεως 15, Τ/210-92.34.160

Τα πιο δροσερά σορμπέ

Για το κλείσιμο του πασχαλινού τραπεζιού η πιο σίγουρη επιλογή είναι τα σορμπέ που ξεπλένουν το στόμα και μας ανανεώνουν χωρίς να βαραίνουν κι άλλο το στομάχι. Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης και η ομάδα του Django Gelato βρίσκονται πίσω από τα πιο φρουτένια και δροσιστικά σορμπέ της Αθήνας. Φρέσκα, απόλυτα φυσικά, χωρίς συντηρητικά και ενισχυτικά, με διαλεχτές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς. Με φράουλες από τη, βραβευμένη από τον Γαστρονόμο, βιοκαλλιεργήτρια Δήμητρα Τσακίρη και χυμό βιολογικών λεμονιών φτιάχνεται το φανταστικό σορπέ φράουλας που ταιριάζει τέλεια με το ξινούτσικο παγωτό γιαούρτι αλλά και με το σορμπέ από ανανά της «μελένιας» ποικιλίας honeyglow. Τελευταία προσθήκη στην τζελατερία του Κουκακίου είναι και το σορμπέ καρύδι, από καρύδια Τρικάλων φυσικής καλλιέργειας και αφρίνα Μεσολογγίου. Πιο κρεμένιο και απαλό απ’ αυτό που περιμένεις, με μια ανεπαίσθητα πικρή, καρυδάτη επίγευση.

Django Gelato, Βεΐκου 15, Κουκάκι, Τ/211-42.22.029

Το τσουρέκι που πήγε Saint Tropez

Η αρχή έγινε στα ’50s, όταν ένας πολωνικής καταγωγής ζαχαροπλάστης, εγκατεστημένος στο Saint Tropez, είχε την ιδέα να φτιάξει ένα αφράτο μπριος γεμιστό με κρέμα. Το Tropézienne, όπως το ονόμασε, άρεσε σε πολλούς αλλά η φήμη του εκτοξεύθηκε όταν η Μπριζίτ Μπαρντό, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο γαλλικό θέρετρο, το δοκίμασε και το λάτρεψε. Με έμπνευση το Tropézienne ο ζαχαροπλάστης Κρίτωνας Πουλής έχει ετοιμάσει για το φετινό Πάσχα ένα τσουρέκι γεμιστό με πολύ ελαφριά, σχετικά άγλυκη κρέμα βανίλιας με μασκαρπόνε. Προτείνεται προπαραγγελία.

Bon Βon Fait Maison, Πετράκη 30, Σύνταγμα, Τ/210-33.18.703, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, Τ/210-41.17.999

Ευχαριστούμε την fytokipouriki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσουρέκια: Πού βρίσκουμε τα πιο μαστιχωτά και μυρωδάτα της ΑθήναςΤσουρέκια: Πού βρίσκουμε τα πιο μαστιχωτά και μυρωδάτα της Αθήνας ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάσχα στη βεράντα του Βασίλη Καλλίδη με 10 πανεύκολες συνταγές τουΠάσχα στη βεράντα του Βασίλη Καλλίδη με 10 πανεύκολες συνταγές του

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Αγία Παρασκευή

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Ιλίσια

Κολωνάκι

Κουκάκι

Μετς

Νέο Ψυχικό

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών