Μπορεί να έχουμε ξενυχτήσει ή και καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, οπότε δεν μπορούμε εύκολα να αντιμετωπίσουμε τα βαριά φαγητά, όπως έναν μουσακά, ένα παστίτσιο ή ένα ψητό της κατσαρόλας. Μπορούμε, όμως, να μπούμε στη διαδικασία του φαγητού με πιο ελαφριές γεύσεις, όπως τηγανίτες, σούπες (ό,τι πρέπει για το hangover), ομελέτες και πίτες, τις οποίες θα συνοδεύσουμε με ροφήματα αλλά και με δροσιστικά κοκτέιλ. Λέγεται, άλλωστε, ότι τα διάσημα κοκτέιλ Bloody Mary και Mimosa δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες ενός τέτοιου γεύματος.

Πώς θα ετοιμάσουμε ένα αξέχαστο brunch

Επιλέγουμε τις συνταγές

Με βάση τις προτιμήσεις τόσο τις δικές μας όσο και των καλεσμένων μας, επιλέγουμε κατ’ αρχάς τις συνταγές που θα φτιάξουμε. Συνυπολογίζουμε τον αριθμό των καλεσμένων αλλά και τις τυχόν ιδιαιτερότητές τους (ίσως είναι χορτοφάγοι, ίσως έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, ίσως νηστεύουν κ.ά.). Φροντίζουμε, επίσης, να τηρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στα αλμυρά και τα γλυκά κεράσματα.

Για ένα επιτυχημένο brunch καλό είναι να έχουμε:

  • Τουλάχιστον 2 συνταγές με αυγά
  • Ποικιλία από σάντουιτς
  • Τηγανίτες, pancakes ή κρέπες
  • Μία πίτα ή αλμυρή τάρτα ή μία γρήγορη πίτσα
  • Καπνιστά αλλαντικά 
  • Αλίπαστα (σολομό, πέστροφα ή χέλι)
  • Ένα κέικ, κουλουράκια και μπισκότα
  • Ψωμί σε φέτες, βούτυρο, μέλι και μαρμελάδες
  • Δημητριακά και φρούτα
  • Ροφήματα: καφές, σοκολάτα, γάλα και τσάι
  • Μιλκσέικ και σμούθι ή και πλούσιους, ανάμεικτους φρέσκους χυμούς
  • Aν θέλουμε το brunch που οργανώσαμε να μείνει αξέχαστο, τότε προσθέτουμε και μία γευστική σούπα, μία δροσερή σαλάτα, ένα-δυο κοκτέιλ, αλλά και σαμπάνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυγά μάτια και 9 απίθανοι τρόποι να τα φτιάξουμεΑυγά μάτια και 9 απίθανοι τρόποι να τα φτιάξουμε

Προμηθευόμαστε τα υλικά

Αφού επιλέξουμε τις συνταγές, γράφουμε τη λίστα με τα ψώνια και φυσικά τα προμηθευόμαστε όποτε έχουμε χρόνο, ακόμη και 3 – 4 ημέρες πριν. Αν δεν θέλουμε να αφιερώσουμε χρόνο και κόπο για να ζυμώσουμε ζύμη για τάρτες ή για κρουασάν ή για οποιαδήποτε παρασκευή με φύλλο και ζύμη, προμηθευόμαστε έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή κουρού από τα σούπερ μάρκετ.

Μια καλή ιδέα είναι να παραγγείλουμε από την προηγούμενη ημέρα στον φούρνο της γειτονιάς μας ψωμάκια για σάντουιτς και μπέργκερ ή μικρές τσιαπάτες.

Προετοιμασία μαγειρέματος

Μαγειρεύουμε και ετοιμάζουμε από την προηγουμένη ό,τι διατηρείται: Τσουρέκι, μπισκότα και κουλούρια διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και μετά από 2 μέρες. 

Επίσης, μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει και προψήσει τις βάσεις για τάρτες και να έχουμε τα υλικά της γέμισης, ψιλοκομμένα και έτοιμα, σε καλά κλεισμένα μπολ στο ψυγείο. Έτσι, την επομένη θα έχουμε μόνο να τις γεμίσουμε και να τις ψήσουμε. 

Αν θέλουμε, ετοιμάζουμε και ψήνουμε από την προηγουμένη τα μπιφτέκια για τα μπέργκερ και τελευταία στιγμή τα ζεσταίνουμε. Αν όμως τα θέλουμε ζουμερά και φρεσκοψημένα, τότε έχουμε το μείγμα του κιμά έτοιμο στο ψυγείο.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣκρέπες 19 συνταγέςΚρέπες: 19 συνταγές για το σνακ που δεν χορταίνουμε ποτέ

Προετοιμασία σερβιρίσματος

Επιστρατεύουμε πιατέλες σε όλα τα μεγέθη, μεγάλες κανάτες για τoυς χυμούς και τα κοκτέιλ και, φυσικά, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα για τους καλεσμένους μας. Δεν ξεχνάμε να αφήσουμε ελεύθερη την επιφάνεια ενός αναπληρωματικού τραπεζιού, μπουφέ ή πάγκου, για να χωρέσουν οι πιατέλες με τα φαγητά μας.

 

Δείτε εδώ 39 συνταγές για το τέλειο brunch:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Μπανάνα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών