ΑΓΟΡΑ

Πού θα βρούμε φέτος την καλύτερη λαγάνα στην Αθήνα;

Για αυτές τις λαγάνες αξίζει να σταθούμε στην ουρά! Δείτε εδώ τους αθηναϊκούς φούρνους που κάνουν τέλειο το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας.

12.03.2021| Updated: 16.03.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Πού θα βρούμε φέτος την καλύτερη λαγάνα στην Αθήνα;

Αν αποφασίσετε να φτιάξετε την δική σας σας έχουμε μερικές απλές και εγγυημένες συνταγές που μπορείτε να βρείτε εδώ. Αν δεν έχετε διάθεση για ζύμωμα ή πειραματισμούς, οι φούρνοι που ακολουθούν ξεφουρνίζουν υπέροχες λαγάνες. Κάντε τηλεφωνική κράτηση στους φούρνους όπου είναι εφικτό ή πάτε νωρίς για να αποφύγετε τις ουρές.

Νότια

Σέκκας

Από τις πιο μεστές στη γεύση, χάρη στο καλό τους προζύμι αλλά και το ιδιαίτερο ψήσιμο. Η λαγάνα του Μιχάλη Σέκκα φτιάχνεται με προζύμι από καλαμπόκι και σταρένιο αλεύρι, ψήνεται σε χαμηλή φωτιά στα ξύλα και έχει κόρα τραγανή και ψίχα αφράτη. Σουσάμι και μαυροκούκι για διακόσμηση και έξτρα άρωμα. Παραγγείλτε την εγκαίρως.

Παλαμηδίου 62, Πειραιάς, Τ/ 210-49.13.347

Κατσαρός Bakery and Pastry

Έχουν πολλά είδη λαγάνας εδώ. Βγάζουν απλή κλασική με σουσάμι (με παραγγελία θα βρείτε και χωρίς σουσάμι), με γλυκάνισο, ολικής και μια με καρύδι που αξίζει να τη δοκιμάσετε.

Σάκη Καράγιωργα 56 και Ξενοφώντος, Γλυφάδα, T/210-96.30.914

Ηπειρώτισσα

Στον μπουτίκ φούρνο της Βούλας παράγουν δυο ειδών λαγάνες, κλασική λευκή με μαγιά και σουσάμι και μια ολικής άλεσης (αυτή είναι διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας). Κάντε μια βόλτα και από τα ράφια του πληρέστατου ντελικατέσσεν τους δίπλα, για κάποιο premium θαλασσινό μεζεδάκι, ντιπ και γκουρμέ σάλτσες για το τραπέζι της ημέρας.

Λεωφόρος Ευελπίδων 32, Βούλα, Τ/210-89.53.929

Δαρεμάς

Ζυμώνονται στο χέρι, η διαδικασία παίρνει χρόνο, κι είναι μπελαλίδικη, οπότε οι άνθρωποι στο εργαστήριο εργάζονται πολλές ώρες ώστε να καταφέρουν να παράξουν μπόλικες λαγάνες με κίτρινο αλεύρι, λίγη μαγιά και προζύμι και μπόλικο σουσάμι, που φουσκώνουν τόσο-όσο και γίνονται λεπτές και τραγανές. Θα μπείτε για να πάρετε το παραδοσιακό καθαροδευτεριάτικο ψωμί, θα σας τρατάρουν ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ντόπιες ελιές δικής τους παραγωγής, μελιτζανοσαλάτα, πίκλες, πιπεριές Φλωρίνης και κρασί. Κάθε χρόνο στήνουν τραπέζια με σαρακοστιανά κεράσματα στο μαγαζί. «Ήταν κάτι που ξεκίνησαν οι γονείς μας και το κρατήσαμε κι εμείς», λέει ο Κώστας Δαρεμάς, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση του ιστορικού φούρνου στο Μαρκόπουλο.

Λεωφόρος Σουνίου 2, Μαρκόπουλο, Τ/ 22990-25.744

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 χαλβάδες χωρίς φοινικέλαιο από μικρούς παραγωγούς που ξεχωρίσαμε9 χαλβάδες χωρίς φοινικέλαιο από μικρούς παραγωγούς που ξεχωρίσαμε

Κέντρο

Black Salami

Στον new wave φούρνο των Εξαρχείων θα ξεφουρνίσουν και φέτος τραγανές και αφράτες προζυμένιες λαγάνες μακράς ωρίμανσης. Εκτός από το κλασικό σουσάμι πρωτοτυπούν εμπλουτίζοντας το ψωμί και με λίγο μαχλέπι.

Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, Τ/ 211-41.87.956

Μαμά Ψωμί

Με προζύμι αργής ωρίμανσης και χωριάτικο αλεύρι από μικρούς επαρχιακούς μύλους ζυμώνουν τη λαγάνα τους στον φούρνο του Γιώργου και της Ραλλούς – υπάρχει και ολικής άλεσης, σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων. Ζυγίζουν περίπου 1 κιλό έκαστη. Πάτε νωρίς (ιδανικά από την Κυριακή το βράδυ) και πάρτε και ταραμοσαλάτα, που τη φτιάχνουν με το χωριάτικο ψωμί τους και λευκό ταραμά, και φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα.

Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, Τ/210-92.27.686

Ο Φούρνος του Τάκη

Για χρόνια θεωρείται μια από τις καλύτερες της Αθήνας. Κλασική, με άσπρο αλεύρι και μαγιά, πασπαλισμένη με σουσάμι, ζυγίζει περίπου 750 γρ. Για να προλάβετε, πάτε νωρίς (από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διατίθεται) καθώς ξεπουλάνε κάθε χρόνο.

Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, Τ/ 210-92.30.052

Kora Bakery

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Με προζύμι και λίγη μαγιά φτιάχνουν τη λαγάνα στην Kora. Ωριμάζει όλο το βράδυ, με αποτέλεσμα πιο βαθιά γεύση και ωραία υφή με τις γνωστές φουσκάλες-δείγμα της επιτυχημένης ζύμωσης. Φέτος έχουν εμπλουτίσει τη συνταγή τους με λαγάνες με ταχίνι και μέλι. Τις βρίσκουμε σε δύο εκδοχές: με σουσάμι ή με μαυροκούκι και ζάταρ. Και οι δύο θα είναι διαθέσιμες τη Δευτέρα 18 Μαρτίου από τις 7 το πρωί, χωρίς προπαραγγελία, και μόνο απευθείας από το κατάστημα.

Π. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/ 210-36.27.855

Τρομερό Παιδί

Το πρωί της Δευτέρας μπορούμε να προμηθευτούμε τις λαγάνες των τρομερών παιδιών των Ιλισίων. Εκτός από την παραδοσιακή προζυμένια με σουσάμι, θα υπάρχουν άλλες τρεις λαχταριστές εκδοχές: με λιαστή ντομάτα και ελιές, με μαϊντανό και σκόρδο, και μια γλυκιά με πεκάν, μέλι και ταχίνι. Ειδικά για την ημέρα, και αντί των υπόλοιπων γνώριμων προϊόντων τους, θα έχουν ετοιμάσει και τη δική τους ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, φάβα με χέλι του Γείτονα, σαλάτα θαλασσινών με vongole, μύδια και γαρίδες, όπως και σιμιγδαλένιο χαλβά με σταφίδες και αμύγδαλα.

Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/ 210-77.77.537

Astérisque

Το Astérisque που ξεφουρνίζει αποκλειστικά gluten free ψωμιά δεν θα μπορούσε να μη φτιάξει και λαγάνα. Ζυμώνεται με πιστοποιημένα gluten free άλευρα, από φαγόπυρο και κεχρί, και κατά τα άλλα είναι εντελώς κλασική, με λίγο σουσάμι για στολίδι. Η παραγωγή θα είναι περιορισμένη οπότε καλό θα ήταν να προ-παραγγείλετε.

Χαρβούρη 2, Μετς, T/ 694-59.92.614

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘα νηστέψετε τη Σαρακοστή; Δείτε το μενού που ετοιμάσαμε για την πρώτη εβδομάδα!Θα νηστέψετε τη Σαρακοστή; Δείτε το μενού που ετοιμάσαμε για την πρώτη εβδομάδα!

Βόρεια

Φούρνος Φιλοθέη

Εδώ θα βρεις 5 διαφορετικές γεύσεις λαγάνας, εκτός από την κλασική, ολικής άλεσης, καλαμποκιού, ελιά-κρεμμύδι, ντομάτα-κρεμμύδι. Είναι από αγνά υλικά, με φυσικό προζύμι. Δοκίμασε επίσης την ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά, τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλατζί και τις χειροποίητες πίτες, βλ. σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο. Από χαλβάδες θα βρεις τον πολύ καλής ποιότητας χαλβά Παπασταύρου από τα Γιαννιτσά αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις της εταιρίας Sesamon, χωρίς φοινικέλαιο, χωρίς ζάχαρη ή συντηρητικά. Δεκαπέντε διαφορετικούς κωδικούς σε σύνολο, που δεν τους λες και λίγους.

Καποδιστρίου 86, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.77.397

Bread B.C.

Στο μοντέρνο αρτοποιείο του Χαλανδρίου ετοιμάζουν δύο ειδών λαγάνες – και οι δύο με προζύμι μακράς ωρίμανσης και ταχίνι. Η μία είναι κλασική λευκή και η άλλη λαγάνα ολικής, αρωματισμένη με γλυκάνισο.

Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, Τ/210-68.51.961

The Bakers

Σαράντα οκτώ ώρες ωριμάζει η ζύμη της λαγάνας τους. Στην καλή αλυσίδα αρτοποιείων παρασκευάζουν μια λαγάνα με αλεύρι, προζύμι σίκαλης και καβουρδισμένο σουσάμι.

Βουλής 31-33, Σύνταγμα, Τ/210-99.04.020, Λεωφ. Πεντέλης 1, Χαλάνδρι, Τ/210-68.33.383 κ.ά.

Καρράς

Στον οικογενειακό ξυλόφουρνο ψήνονται οι λαγάνες των αδερφών Καρρά. Βγάζουν αρκετές εκδοχές: κλασικές χωριάτικες, ολικής, ζέας, καλαμποκένιες και με ελιά, όλες ψημένες στα ξύλα.

Λεωφ. Μαραθώνος 58, Αγ. Στέφανος, Τ/ 210-62.17.762

Jesus Crust

Το ζυμάρι για τη λαγάνα του microbakery του Νέου Ψυχικού ετοιμάζεται δυο μέρες πριν το ψήσιμο. Το χωριάτικο, κίτρινο αλεύρι ζυμώνεται με προζύμι, ταχίνι, ελαιόλαδο και λίγη μαγιά για πιο αφράτο αποτέλεσμα. Η ζύμη παραμένει για 48 ώρες σε συνθήκες ψυχρής και αργής ωρίμανσης. Έτσι αποκτά την επιθυμητή υφή και την ωραία προζυμένια ξινούτσικη γεύση από προζύμι. Λίγο πριν φουρνιστεί αλείφεται με το μπουλαμάτσι, ένα μείγμα από μελάσα και κίτρινο αλεύρι, και στολίζεται με μπόλικο σουσάμι. Εκτός από λαγάνες, φέτος στο Jesus Crust θα φουρνίσουν και το γαλλικό ψωμί fougasse –κάτι ανάμεσα σε λαγάνα και φοκάτσια– με ντομάτα, ελιά και ρίγανη.

Σολωμου 9, Νέο Ψυχικό, Τ/ 216-939.1862

Τεχλικίδης

Πιθανότατα να μην τον ξέρετε για την λαγάνα, αλλά σίγουρα τον ξέρετε για το πεϊνιρλί του. Από την κουζίνα τους μόνο για την Καθαρή Δευτέρα θα ξεφουρνίζουν λαγάνες, κλασικές, με μαγιά, μείγμα αλεύρων και σουσαμάκι. Εκτός από αυτά όμως, μπορείτε να προμηθευτείτε από ταραμοσαλάτα και γίγαντες μέχρι αγκινάρες α λα πολίτα, τηγανητά καλαμαράκια, συμιακό γαριδάκι στο τηγάνι και φυσικά ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Κομνηνών Αργοναυτών 13, Δροσιά, Τ/210-62.29.002

Και μερικοί καλοί φούρνοι ακόμα

  • Πνύκα, Πρατίνου 2, Παγκράτι, Τ 210-72.13.832
  • Λυκαβηττός, Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, Τ/210-72.11.348
  • Γότσης, Λεωφ. Ιασωνίδου 51, Ελληνικό, Τ/ 210-96.18.587
  • Διαμάντης, Γεωργίου Φύτρου 66, Ηλιούπολη, Τ/ 210-99.27.585
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚαθαρά Δευτέρα στον ΑργοσαρωνικόΚαθαρά Δευτέρα στην Αίγινα: 9 συνταγές με θαλασσινά που θα θυμόμαστε για καιρό

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Αρτοποιεία

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Αττική | Περίχωρα Αθήνας

Γλυφάδα

Δροσιά

Εξάρχεια

Κολωνάκι

Κουκάκι

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών