ΕΞΟΔΟΣ

Τα καλύτερα μαγαζιά για κρέας στην Αθήνα: Το top 20 του Γαστρονόμου

Παϊδάκια ή T-bone; Σχάρα, σούβλα, σαρακατσάνικος γάστρος ή καπνιστήριο α λα αμερικαίν; Διαλέξαμε 20 ταβέρνες και εστιατόρια για κρέας να γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

01.03.2024
Τα καλύτερα μαγαζιά για κρέας στην Αθήνα: Το top 20 του Γαστρονόμου

Από τον Κορυδαλλό μέχρι τη Μεταμόρφωση και από το Κολωνάκι μέχρι μέχρι την Κερατέα, γυρίσαμε την Αττική αναζητώντας τα καλύτερα μαγαζιά για κρέας. Η δοκιμασμένη λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει ετερόκλητα μαγαζιά –από υπόγειες ταβέρνες μέχρι κυριλάτα εστιατόρια. Το κοινό τους σημείο όμως είναι ότι, και τα 20, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για ποιοτική κρεατοφαγία, είτε έχετε στο μυαλό σας τρυφερά παϊδάκια, κοντοσούβλια και κοκορέτσια, είτε πικάνιες και Τ-Bone ψημένα στην εντέλεια. Ξέρετε την ταβέρνα με τη δική της στάνη και τα δικά της σταροχώραφα; Πού που έχουν τις πιο διαλεχτές ράτσες και κοπές; Πού καπνίζουν μπρίσκετ; Μήπως το κρέας-λουκούμι που βγαίνει από τον σαρακατσάνικο γάστρο βάζει καμιά φορά τις μπριζόλες κάτω; Τα κάρβουνα τα καπνιστήρια και οι ειδικοί φούρνοι ανάβουν, οι σούβλες παίρνουν στροφές και η γλυκιά μυρωδιά του ψητού κρέατος μάς τραβάει από τη μύτη σε αυτές τις 20 διευθύνσεις.

To Γίδι, στη Μεταμόρφωση

Για ένα από τα ωραιότερα μπιφτέκια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, ζυμωμένο με χοντροκομμένο κρέας πρόβειο και χοντρό αλάτι. Στα κάρβουνα ψήνουν καλοσιτεμένα μοσχάρια Βέροιας και Κομοτηνής, αιγοπρόβατα Ηπείρου και χοιρινά από τη Λάρισα. Σπεσιαλιτέ το μαστόρικο φρυγαδέλι, η μοσχαρόσουπα, ο πατσάς, η λεμονάτη συκωταριά, και το αντικριστό που σερβίρεται μόνο Παρασκευή και Σάββατο, και κατ’ εξαίρεση και Τσικνοπέμπτη. Στα ατού τα συμπαρομαρτούντα όπως οι ροδοτηγανισμένες πατάτες, η υποδειγματική μαρουλοσαλάτα, η πρόβεια «φέτα» και η ωραία λίστα με κρασιά. Ν.Μ.

Λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, Τ/210-28.28.848

Τηλέμαχος Athens, στο Σύνταγμα

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Ταρτάρ κρεατένιο, χωρίς πολλά παραφερνάλια, από φιλέτο από την ιταλική ράτσα fassona piemontese, Τ-Βοne από ισπανικό Black Angus, ψημένο στην εντέλεια, αλλά και αρνίσια παϊδάκια, μαύρος χοίρος σουβλιστός, χειροποίητα λουκάνικα, μπιφτέκια με γεύση βαθιά, μαγειρευτά, όπως το λεμονάτο κατσίκι με σταμναγκάθι ή περίφημη τραγομακαρονάδα. Στο εστιατόριο του Γιώργου Τσιλιγκίρη, που συνεχίζει, στην με κλασικό χαρακτήρα σάλα του μια οικογενειακή ιστορία με μπόλικο ψαχνό, το κρέας το χαίρεσαι με πολλούς τρόπους. Στο μενού υπάρχουν επιλεγμένες ράτσες και κοπές από το εξωτερικό, υπάρχουν και ντόπια κρέατα, καθώς η ελληνική παράδοση όμως είναι πάντα  βασικό συστατικό της κουζίνας του – ο Τηλέμαχος ήταν εκείνος που έβαλε το πρόβατο στα «σαλόνια».  Έξτρα μπόνους η προσεγμένη λίστα κρασιών, με 150 ετικέτες που ταιριάζουν με το κρεατοφαγικό σερί από αμπελώνες της Ελλάδας και του κόσμου. Α.Σ.

Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, Τ/210-36.13.300

Βλάχικη Γάστρα-Γούλας, στη Ροδόπολη

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Πεθερός και γαμπρός κάνουν θαύματα στην κουζίνα με τις γάστρες και τις σούβλες. Το αρνάκι στη γάστρα με πατάτες είναι ένα ποίημα, το δε κοκορέτσι στη σούβλα ένα από νοστιμότερα που θα δοκιμάσετε ποτέ. Στη σούβλα θα μπει και μερακλίδικο σπληνάντερο και φυσικά αρνάκι – διαλεγμένα από τον ίδιο τον Πέτρο Γούλα, τον ιδιοκτήτη. Στη γάστρα (η οποία θέλει πάντα προπαραγγελία) μπαίνει και μοσχάρι. Τα παϊδάκια φυσικά είναι εκ των ων ουκ άνευ. B.K.

Κολοκοτρώνη 14, Ροδόπολη, Τ/210-62.10.165

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔυο ταβέρνες της Αττικής μάς μυούν στα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρουΔυο ταβέρνες της Αττικής μάς μυούν στα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου

 

BaseGrill, στο Περιστέρι (και τη Γλυφάδα)

Από το 2005 που άνοιξε, έγινε εστιατόριο-προορισμός. Το αγαπήσαμε από την αρχή ως κρεατοταβέρνα με εξαιρετικές τιμές σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων που πρόσφερε. Πηγαίναμε για τη σπαλομπριζόλα, την πικάνια και το μοσχαρίσιο συκώτι, που ήταν ψημένα στην εντέλεια στα κάρβουνα και κόβονταν από τους έμπειρους σερβιτόρους μπροστά μας. Και για το τυλιγμένο σε ρόκα καρπάτσιο και τη διάσημη τηγανίτα από τριμμένες πατάτες, σαν ένα μεγάλο hashbrown ή ελβετικό ρόστι, με μελάτα αυγά στην κορυφή, που έχει πρωταγωνιστήσει σε άπειρα stories. Το αγαπάμε και τώρα που έχει εξελιχθεί σε high end κρεατοεστιατόριο, απλώς πηγαίνουμε πιο αραιά. Πρόσφατα άνοιξε και νέο BaseGrill στην Γλυφάδα με νέα διακόσμηση αλλά το ίδιο ακριβώς μενού. Μ.Π.

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, T/210-57.57.455 & Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα, Τ/ 210-89.85.848

Αξώτης, στο Πολύγωνο

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Όλα τα συστατικά της καλής ταβέρνας τα έχει μαζεμένα ο Αξώτης. Ατμόσφαιρα, προσεγμένο κρέας, μαστόρικο ψήσιμο και τιμές που δεν σε βγάζουν εκτός προϋπολογισμού. Από το ‘56 στο ίδιο σημείο, σε ένα συνοικιακό δρομάκι στο Πολύγωνο, σερβίρει παϊδάκι τρυφερό και σωστά ψημένο μαζί με τις πιο τραγανές, λεπτοκομμένες πατάτες του λεκανοπεδίου. Ακόμα και αν «παραστρατήσετε» όμως προς τα λουκάνικα και τις μπριζόλες δεν θα το μετανιώσετε καθόλου. Το σπιτικό τζατζίκι, τα (εξίσου τραγανά με τις πατάτες και καθόλου λαδοπιωμένα) κολοκυθάκια και ο χαλβάς με την κανέλα και το λεμόνι στο τέλος δίνουν έξτρα πόντους. Γ.Π.

Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, Τ/210-64.59.130

Μπαρμπα-Βασίλης, στο Καπανδρίτι

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Στο Μικροχώρι Καπανδριτίου, μια ταβέρνα-όνειρο. Την ταβέρνα άνοιξε το 1965 ο μπαρμπα-Βασίλης (ο οποίος δεν ζει πια) και η γυναίκα του, κα Κατίνα, μια καταπληκτική χρυσοχέρα Ρεθυμνιώτισσα. Με τη δουλειά και τα μαγειρέματά τους, αναστήσανε τις πέτρες κι αυτό που ξεκίνησε από μπακαλοταβέρνα και ταπεινός καφενές για τους χωριανούς και τους κυνηγούς και μανιταροσυλλέκτες που περνούσαν από εκεί, μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε εξοχική ταβέρνα-ψησταριά, που διευθύνει πια ο γιος τους, Δημήτρης Μαντάς. Το αρνίσιο παϊδάκι και το παϊδάκι κοτόπουλου είναι υποδειγματικά, ζουμερά και καλοψημένα. Τζατζίκι και τυροκαυτερή τα φτιάχνουν οι ίδιοι, τα χόρτα τους είναι βρασμένα σωστά, το κοκορέτσι έξοχο, η χοιρινή ζουμερή. Πολύ καλή και η συκωταριά στο τηγάνι και must το τηγανόψωμο με φέτα που έρχεται φουσκωμένο σαν μπαλόνι στο πιάτο, κατευθείαν από το τηγάνι. Όταν το κόβεις, διαπιστώνεις πόσο λεπτό είναι, χωρίς ίχνος λαδίλας και με μπόλικη φέτα από παραγωγό των Καλαβρύτων στο εσωτερικό του. Χ.Τ. 

Πλατεία Μικροχωρίου, Καπανδρίτι, Τ/22950-56.025 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι 10 παλιότερες ταβέρνες της Αθήνας και οι λόγοι που εξακολουθούμε να πηγαίνουμεΟι 10 παλιότερες ταβέρνες της Αθήνας και οι λόγοι που εξακολουθούμε να πηγαίνουμε

Vezene, στα Ιλίσια

Ο ξυλόφουρνος του ελληνικού μπιστρό του Άρη Βεζενέ βγάζει διαμάντια. Άλλα πιο straight και βουκολικά, κι άλλα πιο κομψά και περίτεχνα. Εδώ τρώμε προβατίνα T-Bone, πιτσούνι στη θράκα, βοδινό διάφραγμα, κατσικίσιο σβέρκο, με μεγάλο ατού τα συνοδευτικά τους που δεν είναι κάθε άλλο παρά αδιάφορα – βλ. ξινός τραχανάς, ρεβυθάδα με σπανάκι, κ.ά. Highlight το βοδινό μάγουλο γιουβέτσι και η φραγκόκοτα με κανθαρέλες, σταμναγκάθι και τρούφα. Πίνουμε κρασάρες και αποτελειώνουμε την κραιπάλη της Τσικνοπέμπτης (και όχι μόνο) με το εντυπωσιακό παγωμένο γλυκό Ari’s Deal Closer. Ν.Μ.

Βρασίδα 11, Ιλίσια, Τ/210-72.32.002

Beefbar, στη Βουλιαγμένη

Αν αναζητάτε το τέλειο marbling στο φιλέτο σας, δηλαδή τις λευκές γραμμές ενδομυικού λίπους, εχέγγυο νοστιμιάς, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Η εξειδίκευση που έχουν τα περίπου τριάντα εστιατόρια Beefbar σε όλο τον κόσμο φέρνει στην πόρτα τους τους απανταχού λάτρεις του κρέατος. Πιστοποιημένα Kobe Ιαπωνίας και Wagyu Ιαπωνίας, Αυστραλίας και ΗΠΑ, ράτσες ζώων με εκλεκτό σιτηρέσιο, που διανέμονται αποκλειστικά για τα εστιατόρια της αλυσίδας σε όλο τον κόσμο έχουν εδώ την τιμητική τους. Στο αθηναϊκό υποκατάστημα, εντός του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, ο ικανός σεφ Παναγιώτης Ρέντζης γνωρίζει καλά πώς το Kobe Beef Teppanyaki style χρειάζεται μόνο μερικές νιφάδες ανθού αλατιού για να αναδείξει την απαράμιλλη ποιότητά αυτής της εκλεκτής κοπής. Σε απόλυτα cosmopolitan περιβάλλον, με τζαμαρίες που επιτρέπουν θέα στη θάλασσα και στα πευκόφυτα κολπάκια του resort, decor λίγο μεσογειακό και αρκετά πολυτελές –με την υπογραφή των των Humbert & Poyet– θα γευτείτε kobe προσούτο, αλλά και χειροποίητο kobe γύρο που φτιάχνεται από το μηδέν. Τα burgers του είναι διεθνώς διάσημα. Στα μπέστ σέλερ οι παπαρδέλες με ραγού μπολονέζ από wagyu, και κρασί Amarone, αλλά και το tataki kobe beef με yuzu ponzu sauce. Όσο για το κρασί, οι προτάσεις τους είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Προφανώς οι Βουργουνδίες και τα Super Tuscans έχουν την τιμητική τους στην ατελείωτη λίστα, αλλά το ενδιαφέρον είναι πως με τη βοήθεια του Coravin μπορείτε να περιπλανηθείτε με ένα ποτήρι κρασί από την Δράμα στο Λίγηρα, το Πιεμόντε και πάλι πίσω. Ν.Δ.

Απόλλωνος 40, Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Βουλιαγμένη, Τ/ 210-96.70. 700

Brutus Τavern, στο Κολωνάκι

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο σαλονάτο και badass μαζί εστιατόριο (βλ. λευκοστρωμένα και σπασμένα πλακάκια με χρυσά «μπαλώματα», βαριές κουρτίνες και νεκροκεφαλές στα αλά Alexander McQueen πιάτα) που έχει φωλιάσει στην κολωνακιώτικη οδό Λεβέντη, ο Μιχάλης Νουρλόγλου υπογράφει ένα πολυσυλλεκτικό –και λιχούδικο– μενού με πολλές διαφορετικές όψεις του κρέατος. Η περίφημη crust, η πολυφωτογραφημένη πίτα με την τραγανή κρούστα, που κρύβει από κάτω σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά και μπεσαμέλ από τυρί comte, η αλμυρή κρεμ μπριλέ από μεδούλι και φουαγκρά, σερβιρισμένη μέσα στο μεγάλο κόκαλο, τα νόστιμα μίνι μπέργκερ (sliders) είναι μόνο η αρχή. Η συνέχεια έχει χοιρινό παϊδάκι από mangalica, μια ράτσα χοιρινού φημισμένη για τη νοστιμιά της, πικάνια, dry aged tomahawk με μεστή γεύση ή Τ-Bone από την ισπανική ράτσα Rubia Gallega, ξηρής ωρίμανσης 30 ημερών κι αυτό, που ψήνονται σωστότατα στην ανοιχτή κουζίνα απέναντι και φτάνουν στο τραπέζι παρέα πουρέ πατάτας με τρούφα, χόρτα εποχής και mac ‘n’ cheese. Α.Σ.

Λεβέντη 3, Κολωνάκι, T/210-72.40.453

Το Λάζο, στην Κερατέα

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Η μοντέρνα ταβέρνα της Κερατέας σερβίρει ατομικό χοιρινό κοντοσούβλι στο τσιγκελάκι του, υποδειγματικά ψημένο συκώτι-αφρός στα κάρβουνα, παϊδάκια αρνίσια και προβατίνας, μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο με ταλιατέλες, μπλε τυρί και τραγανά κρεμμύδια αλλά και έξοχα ψημένη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα με πατάτες οφτές και ζουμερό χωριάτικο λουκάνικο με σαλάτα κόλσλοου. Γενικώς το Λάζο θα ικανοποιήσει και τον παραδοσιακό κρεοφάγο που ζητά το παϊδάκι αλλά και τον πιο ανήσυχο λάτρη του κρέατος. Β.Κ.

Λ. Αθηνών-Σουνίου 51-53, Κερατέα, Τ/22990-42.828

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦαγητό με τα παιδιά: 15 μαγαζιά όπου μικροί και μεγάλοι περάσαμε φίναΦαγητό με τα παιδιά: 15 μαγαζιά όπου μικροί και μεγάλοι περάσαμε φίνα

Ραμνούς, στον Ραμνούντα

Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ραμνούς: Συναρπαστική σπιτική μαγειρική στη μέση του πουθενά

Σχεδόν τα πάντα στην οικογενειακή αυτή ταβέρνα είναι ιδιοπαραγόμενα. Ειδικότητα στην αργοψημένη στο φούρνο προβατίνα τυλιγμένη στη λαδόκολλα που γίνεται αφρός. Φυσικά, παϊδάκια προβατίνας και αρνίσια, λουκάνικα, μπριζόλες, όλα στα κάρβουνα. Παλιά οικογενειακή σπεσιαλιτέ ο κόκορας με μακαρόνι. Β.Κ.

Τέρμα Λεωφόρου Ραμνούντα, Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα, Τ/22940-63.670

Birdman, στο Σύνταγμα

Βγαίνουμε σε γιαπωνέζικη ψησταριά; Pourquois pas? Σε μια μακρόστενη μπάρα και με ένα γιαπωνέζικο ουίσκι σε ποτήρι old fashion επιδιδόμαστε στην πιο εναλλακτική κρεατοφαγία της ζωής μας. Σε απευθείας μετάδοση από τις σχάρες τσιμπολογάμε λιχούδικα kushi, yakitori, nigiri, και βαθιάς νοστιμιάς donburi bowls. Οι γιαπωνέζικου στιλ λιχουδιές που επιμελείται ο σεφ πατρόν Άρης Βεζενές, βασίζονται σε πρώτης τάξης κρεατικά. Για την ακρίβεια πρόκειται για την αφρόκρεμα της κατηγορίας τους. Κορυφαίες ράτσες σχολαστικά μελετημένης εκτροφής, σπουδή στο σίτεμα, και έμπειρα ψησίματα. Ν.Μ.

Σκούφου 2 και Βουλής 35, Σύνταγμα, Τ/210-32.12.800

Βασιλάκος, στο Πολυδένδρι

Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου

Ειδικότητα στο αρνίσιο και πρόβειο κρέας από τα κοπάδια του ιδιοκτήτη, αγρότη και μυλωνά, Βαγγέλη Βασιλάκου. Εκτός από τα παϊδάκια, γκραν σουξέ είναι το ζουμερό και πεντανόστιμο πρόβειο λουκάνικο που σερβίρεται σε ξύλινη τάβλα. Τα Σαββατοκύριακα μπαίνει μπροστά και η σούβλα, με αρνάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι, όλα από ζώα του κοπαδιού της οικογένειας Βασιλάκου. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και τα φρυγαδέλια. Β.Κ.

Ειρήνης 4, Πολυδένδρι, Τ/22950-52.317

Steak Alive, στον Κορυδαλλό

Καλής ποιότητας κρέατα ψήνονται ιδεωδώς στην ανοιχτή κουζίνα, και συνδυάζονται με λιμπιστικά ορεκτικά όπως η νόστιμη σαλάτα Ceasar’s, και η loaded πατάτα (στο αλουμινόχαρτο) με κρέμας φέτας. Καλοψημένο hanger steak, τρυφερό μπρίσκετ με ωραίο κάπνισμα, ζουμερό steakhouse chicken και πολύ ωραίο μπέργκερ με νόστιμο, χονδρό και ζουμερό μπιφτέκι. Στα πιάτα ημέρας μπορεί να πετύχουμε από γιουβέτσι, μέχρι κόκορα με χυλοπίτες και κότσι με γκόγκλες. N.M.

Κρήτης 23 και Αγ. Γεωργίου 76, Κορυδαλλός, T/ 210-49.52.000

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι15 ταβέρνες στην Αθήνα για παϊδάκια – λουκούμι

Fine Mess, στο Κολωνάκι

Το καπνιστήριο στο πίσω μέρος του μαγαζιού είναι εντυπωσιακό και δίνει στo μίνιμαλ και προσεγμένο Fine Mess έναν χαρακτήρα πιο steampunk, δεν είναι όμως διακοσμητικό. Η ιδιαιτερότητα του μαγαζιού είναι ότι εκεί καπνίζονται όλα τα κρέατα του μενού, που είναι μικρό και περιεκτικό. Μια ωραία επιλογή είναι το μπρίσκετ από Black Angus που καπνίζεται για λίγο, ίσα για να μαλακώσει και να πάρει ωραίο άρωμα. Λιώνει στο στόμα και ο πουρές αγκινάρας που το συνοδεύει του πάει πολύ. H στηθοπλευρά από black angus μαρινάρεται σε bourbon και καπνίζεται για 12 ώρες με την τεχνική low and slow. Το κρέας είναι τόσο μαλακό που φεύγει κατευθείαν από το κόκαλο, το μαύρο ρύζι που το συνοδεύει σπάει την έντονη γεύση του κρέατος. Και τα flatbread με pulled pork και σάλτσα piri-piri μου άρεσαν πολύ. Αφήστε χώρο για γλυκό και παραγγείλτε από πριν (παίρνει 40 λεπτά για να γίνει) το cobbler με ψημένα φρούτα εποχής, κραμπλ αμύγδαλου και παγωτό. Μπορείτε να ζητήσετε και ένα μίνι τουρ στο καπνιστήριο από τη σεφ του μαγαζιού Έλενα Καπέρδα, θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τη διαδικασία του καπνίσματος. Μ.Π.

Δελφών 5, Κολωνάκι, Τ/ 211-115.5725

Οx Chop House, στα Ιλίσια

Άνοιξε πρόσφατα πίσω από το Χίλτον και από την πρώτη στιγμή κέρδισε τους κρεατοφάγους της Αθήνας. Το μενού που επιμελείται ο Μιχάλης Νουρλόγλου έχει επιλογές για όλα τα γούστα: κοκορέτσι και κοντοσούβλι, χειροποίητα λουκάνικα, τέλεια ψημένο σιδηρόδρομο, λεπτοκομμένα παϊδάκια στα κάρβουνα αλλά και ζουμερά φιλετάκια προβάτου με πλούσια γεύση. Έχει ακόμη κόντρα Τ-Bone και σπαλομπριζόλες από ελληνικό μοσχάρι. Εκτός από σχάρα στο μαγαζί μαγειρεύουν και σε ξυλόφουρνο όπου ετοιμάζουν πιάτα ημέρας από την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Το λαγωτό από χοιρινό κρέας που δοκίμασα πρόσφατα μου άρεσε πολύ, ήταν ζουμερό και είχε μια ευχάριστη καπνιστή μυρωδιά από τα ξύλα. Η πιπεροσαλάτα, οι πίτες ημέρας και τα ψητά λαχανικά στα κάρβουνα ταιριάζουν ιδανικά με τα κρεατικά. Η λίστα κρασιών είναι αρκετά ενημερωμένη με ωραίες επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα. Μ.Π.

Χατζηγιάννη Μέξη 9, Αθήνα, T/ 210-71.07.070

La Meat maison, στην Κηφισιά

Ενάμιση χρόνο από τότε που πρωτοάνοιξε, με τον Μιχάλη Μερζένη πλέον στην κουζίνα, το κρεοπωλείο, ντελικατέσεν, κάβα και εστιατόριο της Κηφισιάς συνεχίζει όπως ξεκίνησε με κοπές που εναλλάσσονται (T-Bone, Prime Rib, flap, flank, διάφραγμα) που έρχονται από φάρμες σε διάφορα σημεία του κόσμου.  Από όσα προτείνει ο σεφ ξεχωρίζω το ταρτάρ από olive-fed Waguy (εκτρέφονται με ένα ειδικό σιτηρέσιο με πάστα ελιάς σε ένα αγρόκτημα στην Ολλανδία) με την ισπανική sobrasada, το λιχούδικο αποδομημένο «παστίτσιο» με σιγομαγειρεμένα short ribs και αφρό από μετσοβόνε και τα πλούσια μαντί με Black Angus σε ντοματένια σάλτσα με πικάντικο τσορίθο, που δροσίζονται με γιαούρτι. Την επόμενη φορά θέλω να δοκιμάσω και το μπέργκερ, δείχνει πολλά υποσχόμενο. Α.Σ.

Χαριλάου Τρικούπη 92 και Αλαμάνας, Κηφισιά, Τ/210-80.87.372, 210-80.85.183

Σταφυλομέλι, στην Κερατέα

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Τα μυστικά του σαρακατσάνικου γάστρου
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Φημίζεται για τα ψητά κρεατικά στη γάστρα, ιδιαίτερα τις μπουκιές πρόβατο που ψήνεται σχεδόν σαν κονφί, το αρνάκι ή το χοιρινό με πατάτες, ακόμα και ο κόκορας. Μην προσπεράσετε το γεμιστό μπιφτέκι, τα παϊδάκια (αρνίσια και πρόβεια) και τις χοιρινές μπριζόλες, όλα στα κάρβουνα. Αρνάκι και κοκορέτσι ψήνονται στη σούβλα και είναι λουκούμι. Β.Κ.

Επαρχιακό Οδός Κερατέας-Αναβύσσου, Κερατέα, Τ/22990-63.441

Το Κουτούκι του Μαραθωνίτη, στο Παγκράτι

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στο παλιό κουτούκι του Παγκρατίου η τσίκνα από τα κρέατα που μοσχοψήνονται δραπετεύει από το υπόγειο καθημερινά. Τα πρόβεια και τα αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα είναι από τα ωραία που βγαίνουν από την κουζίνα τους, τρυφερά και ουσιαστικά, από κρέατα Αιτωλοακαρνανίας και Ορεινής Κορινθίας. Κάνουν και νόστιμα φρυγαδέλια και λουκάνικο όλο ψαχνό ζουμερό, ενώ και τα συνοδευτικά δεν πάνε πίσω: πικάντικη τυροκαυτερή με φέτα από τον Πύργο, παστουρμαδόπιτα τραγανή, μελωμένοι γίγαντες και πιπεράτη κρητική γραβιέρα. Ν.Μ.

Υμηττού και Βίνκελμαν 3, Άγιος Αρτέμιος, Παγκράτι, Τ/210-70.17.404

Κοροπούλης, στην Πέττα

Από τις παλιές ταβέρνες της περιοχής, με κρέας από δικά τους ζώα και με ειδικότητα στο πρόβατο και το αρνάκι. Παϊδάκια στα κάρβουνα και το τεράστιο πρόβειο μπιφτέκι είναι οι διαχρονικές σπεσιαλιτέ αλλά αξίζει να τιμήσετε και τις μπριζόλες, χοιρινές και μοσχαρίσιες, φυσικά στα κάρβουνα. Β.Κ.

Λ. Σουνίου 46, Νέος Κουβαράς (Πέττα), Τ/22990-69.354

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε χειροποίητο γύρο στην Αθήνα: 6 μαγαζιά που επιμένουν παραδοσιακάΠού τρώμε χειροποίητο γύρο στην Αθήνα: 6 μαγαζιά που επιμένουν παραδοσιακά

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για κρέας

Εστιατόριο για κρέας

Μαγειρεία - Ταβέρνες

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Αττική | Περίχωρα Αθήνας

Βουλιαγμένη

Ιλίσια

Κηφισιά

Κολωνάκι

Κορυδαλλός

Μετς

Παγκράτι

Περιστέρι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών