ΑΓΟΡΑ

Τσουρέκια: Πού βρίσκουμε τα πιο μαστιχωτά και μυρωδάτα της Αθήνας

Το πιο δημοφιλές γλυκό του Πάσχα είναι χωρίς αμφιβολία το τσουρέκι. Στα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους που ακολουθούν βρίσκουμε μερικά από τα πιο νόστιμα της Αθήνας.

04.04.2023| Updated: 26.04.2024
Τσουρέκια: Πού βρίσκουμε τα πιο μαστιχωτά και μυρωδάτα της Αθήνας

Mε προζύμι ή μαγιά; Πολύ μαστιχωτά και ινώδη ή αφράτα και μαλακά; Ανοιχτόχρωμα και λευκοψημένα ή με γυαλιστερή, σκούρα «κρούστα»; Οι σχολές του τσουρεκιού είναι διάφορες. Το σίγουρο είναι πως αυτό είναι το πιο λατρεμένο γλυκό του Πάσχα. Στους ακόλουθους φούρνους και ζαχαροπλαστεία βρίσκουμε τα τσουρέκια των ονείρων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαχλέπι, το άρωμα του τσουρεκιούΜαχλέπι, το άρωμα του τσουρεκιού και πώς το χρησιμοποιούμε

Εργαστήρι Δήμητρα Γουναρίδη

Το τσουρέκι αυτό είναι μια ολόκληρη πλεκτάνη από ίνες που μοσχοβολούν εμπειρία και καλό βούτυρο. Είναι το δημιούργημα της Δήμητρας και του Τάσου Γουναρίδη, που ήρθε πρόσφυγας με τη Μικρασιατική Καταστροφή από τη Σπάρτη Μικράς Ασίας στην Ελλάδα, κι άνοιξε με τη γυναίκα του το οικογενειακό εργαστήρι στη Νέα Ιωνία. Αυτό το τσουρέκι είναι μασηστερό, μοσχοβολά βούτυρο γάλακτος, μαστίχα και μαχλέπι, είναι στολισμένο με ψιλοκομμένο αμύγδαλο, κι εξακολουθεί να ζυμώνεται με την ίδια συνταγή από τα παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας, και πλέον από τον εγγονό τους Ηλία. Το μυστικό τους είναι στο δυνατό αλεύρι, το επίμονο ζύμωμα για να κορδάρει, και κυρίως στην πονηρή προσθήκη του κεφίρ, το οποίο όχι μόνο προσθέτει γευστικό πλεονέκτημα, αλλά διαμορφώνει μια απαλή υφή και συνεισφέρει στη ζύμωση, καθώς περιέχει προβιοτικά. Μου αρέσει να το ζεσταίνω πριν το φάω μαζί με ένα ποτήρι γάλα. Ν.Μ.

Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, Τ/210-27.12.548

Αφοί Ασημακόπουλοι

Το τσουρέκι του Ασημακόπουλου είναι εξαιρετικά μαστιχωτό, κι έχει τόσες ίνες που χρειάζεται να τραβήξει κανείς εκ διαμέτρου τις άκρες του για να κοπεί. Περιέχει αιγοπρόβειο βούτυρο και απέξω είναι κάπως λουστρινέ, πασπαλισμένο με αμυγδαλάκι, απλώς υπέροχο. Ν.Δ.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, Τ/210-36.10.092

Saray

Ένας τόσος δα διάδρομος με προθήκες μπροστά, στο βάθος και στο πλάι. Αυτό είναι όλο και όλο το μαγαζί. Το οικογενειακό πολίτικο ζαχαροπλαστείο λειτουργεί στον Άγιο Νικόλαο από το 1968. Δεν το πιάνει το μάτι σου αλλά από τότε που δοκίμασα το τσουρέκι του δηλώνω φαν. Είναι αφράτο, απαλό, όχι πολύ γλυκό, με τα αρωματικά σε ωραία ισορροπία και λίγο αμύγδαλο φιλέ για στολίδι. Γ.Π. 

Λευκωσίας 45, Άγιος Νικόλαος, Τ/210-86.13.489

Kora

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kora Bakery (@korabakery)

Σκουροψημένο εξωτερικά και πολύ γυαλιστερό (αποτέλεσμα επιδέξιας επάλειψης με αυγό), το τσουρέκι της Kora περιέχει προζύμι, όπως οι περισσότερες ζύμες τους, αλλά και μαγιά, και είναι αρκούντως μαστιχωτό στην υφή. Βάζουν ένα πολύ ταιριαστό μείγμα από μπαχαρικά και αρωματικά, όπως κανέλα, καρδάμωμο, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού, που το διαφοροποιεί από τα πολίτικα τσουρέκια. Είναι σχετικά άγλυκο, ιδανικό για επαλείψεις αλλά και βουτιές σε ροφήματα με γάλα, καφέ ή κακάο. Πωλείται και μαζί με το πασχαλινό καλάθι της Kora, που φέτος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και μαρμελάδα από φρούτα του δάσους, πράσινες ελιές σε άλμη με λεμόνι, χειροποίητα κεριά από 100% μελισσοκέρι και σοκολατένια αυγά λευκής σοκολάτας με καραμελωμένα κομμάτια κρουασάν. Ν.Δ.

Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, Τ/210-36.27.855

Δημητρίου

Αφράτο, καλοζυμωμένο, μαστιχωτό, και σχετικά άγλυκο, το πολίτικο τσουρέκι που φτιάχνει η Νένα Ισμυρνόγλου για τον Δημητρίου, με αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι, είναι από τα αγαπημένα μου. Κλασική αξία, ισορροπημένο στα αρώματα, ζυμωμένο με εξαιρετικό βούτυρο και με το αμυγδαλάκι του επάνω. Επειδή είναι αρκετά άγλυκο, του πάει να το σερβίρουμε στο πρωινό με βούτυρο και μαρμελάδα. Να σας πω την αμαρτία μου εγώ το αλείφω με γιαούρτι και μέλι. Χ.Τ.

Γούναρη 35, Άνω Γλυφάδα, Τ/210-96.22.049/ Μεσογείων 188, Χολαργός, Τ/211-40.63.164 / Ζησιμοπούλου 93, Παλαιό Φάληρο, Τ/211-18.20.687 κ.α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠασχαλινά κουλουράκια: 23 συνταγές, η μία καλύτερη από την άλληΠασχαλινά κουλουράκια: 23 συνταγές, η μία καλύτερη από την άλλη

Nouvelle

Κλασικό πολίτικο βρίσκουμε και στο Nouvelle του Παλαιού Φαλήρου. Φτιάχνεται με μαγιά, περιέχει μαχλέπι και μαστίχα, πλάθεται σε κοτσίδα, είναι λευκοψημένο και πασπαλισμένο με φιλέ αμυγδάλου. Ν.Δ.

Λεωφ. Αμφιθέας 168, Παναγίτσα, Π. Φάληρο, Τ/210-98.33.096

Lido

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lido Pagrati (@lidopagrati)

Μαστιχωτή και πιο χαλαρά πλεγμένη είναι η πλεξούδα του Lido. Το πολίτικο τσουρέκι της οικογένειας Πιπερίδη, αν και διαθέσιμο όλο τον χρόνο, γίνεται ανάρπαστο τις ημέρες των γιορτών. Είναι εξαιρετικά μαλακό, με το μαχλέπι να νικάει στο άρωμα τα άλλα συστατικά του. Ν.Δ.

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, Τ/210-75.16.898

Rio

Στο Rio, το πολίτικο ζαχαροπλαστείο που λειτουργεί τα τελευταία 40 χρόνια στο Παλαιό Φάληρο, ακολουθούν ακόμα τις παλιές συνταγές και φτιάχνουν τα γλυκά τους με καλά, αγνά υλικά. Μαλακό σαν χάδι, με κομψά, ελαφριά αρώματα, το τσουρέκι τους είναι από τα αγαπημένα μου. Γ.Π.

Πρωτέως 4 και Μουσών, Π. Φάληρο, T/210-98.31.892

Σέκκας

Ο πειραιώτικος φούρνος Σέκκας διαθέτει ένα σφιχτό τσουρέκι προζυμιού (βάζουν και μαγιά). Είναι πολίτικη συνταγή με αιγοπρόβειο βούτυρο, μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια και πορτοκάλι, που πλάθουν σε μεγάλη πλεξούδα και ψήνουν στον ξυλόφουρνό τους μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Ν.Δ.

Παλαμηδίου 62, Πειραιάς, Τ/210-49.13.347

Ρεμούνδος

Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στον φούρνο του Ρεμούνδου στην Κυψέλη οι μαστιχωτές πλεξούδες τους ζυγίζουν περίπου 500 γρ., είναι διαθέσιμες όλο τον χρόνο και ζυμώνονται με καλό αγελαδινό βούτυρο. Αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα, ενώ η σύνθεσή τους είναι πιο κυψελωτή και λιγότερο ινώδης λόγω της μαγιάς. Ν.Δ.

Κυψέλης 37, Κυψέλη, Τ/ 210-82.15.808

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Τα τσουρέκια στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros είναι τα κλασικά πολίτικα με μαχλέπι και μαστίχα, έχουν όμως και κολόμπες (colomba di Pasqua είναι ένα ιταλικό γλυκό πασχαλινό ψωμί), οι οποίες περιέχουν μπόλικο πορτοκάλι και σταφίδα. Είναι φουλ αρωματικές, με ζύμη μαλακή και αφράτη. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ψήνονται μέσα σε ειδικές φόρμες σε σχήμα περιστεριού, που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα. Χ.Τ.

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, Τ/210-72.40.205

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠάσχα στον Μοριά, φέτος ζυμώνουμε αλά παλαιάΤα πασχαλινά ψωμιά της Πελοποννήσου: 5 παραδοσιακές συνταγές

Rita’s Cookies

Πολύ λεπτές ίνες έχουν τα τσουρέκια της Ρίτας Αμιραλιάν του Rita’s Cookies. Περιέχουν καλό γαλλικό βούτυρο, πλάθονται σε σφιχτοδεμένες πλεξούδες (καμιά φορά βρίσκουμε και πλεκτή κουλούρα), μοσχοβολάνε μαστίχα και πασπαλίζονται με φιλέ αμυγδάλου. Είναι σχετικά άγλυκα και ολόλευκα στο εσωτερικό τους. Ν.Δ.

Δομοκού 40, Πειραιάς, Τ/210-49.12.323

Maxim

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Γλυκούτσικο και πολύ μαλακό, το τσουρέκι από το Maxim έχει συνεκτική ζύμη, είναι ευμέγεθες και στην επιφάνειά του σχηματίζονται σχισμές από το ιδανικό φούσκωμα και το ψήσιμο. Ν.Δ.

Τσακίρογλου 23, πλ. Βασιλέως Γεωργίου Β΄, Νέα Σμύρνη, T/210-93.24.603

Βάρσος

Εδώ δεν φτιάχνουν το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι. Το τσουρέκι του Βάρσου είναι μπριοσένο και βουτυράτο, χωρίς τα κλασικά αρώματα από μαστίχα και μαχλέπι, με φρέσκα αυγά, γάλα, ξύσμα πορτοκαλιού και πρώτης ποιότητας βούτυρο. Με την ίδια συνταγή από το 1892. Γ.Π.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, T/210-80.12.472 

Dimitris Economides

Ωραίο πολίτικο τσουρέκι, κλασικό, με μυρωδάτο βούτυρο AOP Νορμανδίας, με αρώματα από μαχλέπι, μαστίχα και πορτοκάλι ετοιμάζει ο Δημήτρης Οικονομίδης στην πατισερί του στο Ψυχικό. Γ.Π.

Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.55.000

Α λα γκρεκ

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη α λα γκρεκ (@alagrek)

Παραδοσιακό κρητικό τσουρέκι, που το λένε «γαλατερό», ζυμωμένο με προζύμι φτιάχνουν στο Α λα γκρεκ του Χαλανδρίου. Χρησιμοποιούν φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και γλυκά μπαχαρικά. Το γαλατερό τους έχει σφιχτή σύνθεση, είναι σχετικά γλυκούτσικο και ιδιαίτερα μυρωδάτο. Είναι διαθέσιμο σε δύο μεγέθη. Ρίξτε μια ματιά και στα καταπληκτικά babka τους με πραλινα φουντουκιού ή κρέμα ταχίνι με μαύρη ζάχαρη και κανέλα. Ν.Δ.

Αγ. Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, Τ/211-01.22.071

Pavlov’s Lab

Πολύ μαλακό, καλοσχηματισμένο και αφράτο είναι αυτό από το Pavlov’s Lab. Η ξανθόχρυση πλεξούδα φτιάχνεται με μαγιά και προζύμι, έχει μπόλικο βούτυρο, δεν είναι πολύ γλυκό και κρατάει μέρες. Ν.Δ.

Πατρ. Γρηγορίου Ε΄15, Νέα Ερυθραία, Τ/211-01.24.691

Baklavas (πρώην Karaköy Güllüoglu)

Κλασικό όσο δεν παίρνει. Αυτό παίρνω το Πάσχα στη βαφτιστήρα μου. Η συνταγή είναι ίδια τόσα χρόνια, από την εποχή που το κατάστημα ήταν franchise του διάσημου τουρκικού ζαχαροπλαστείου Güllüoglu. X.T.

Αγ. Αλεξάνδρου 5, Π. Φάληρο, Τ/210-98.40.733 / Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣBabkaBabka, το εβραϊκό γεμιστό τσουρέκι, με σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Αρτοποιεία

Ζαχαροπλαστεία

Αθήνα

Αθήνα | Βόρεια Προάστια

Αθήνα | Δυτικά + Βορειοδυτικά Προάστια

Αθήνα | Κεντρικά + Νότια Προάστια

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Γλυφάδα

Εξάρχεια

Κηφισιά

Κολωνάκι

Νέα Ερυθραία

Νέα Σμύρνη

Νέο Ψυχικό

Παγκράτι

Παλαιό Φάληρο

Πειραιάς

Σύνταγμα

Χαλάνδρι

Χολαργός

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών